Net als vorig jaar in Spa heeft Jules Bianchi zichzelf en zijn team een dienst bewezen door op Spa-Francorchamps in de regen het tweede deel van de kwalificatie te halen. De Fransman start morgen als zestiende.

In de derde vrije training waren de Marussia’s al vroeg op de baan, en teambaas john Booth legt uit waarom. “We rekenden op regen in de kwalificatie en daarom stuurden we onze coureurs al vroeg in de derde training, toen het nog nat was, de baan op met intermediates. De meeste andere teams deden dat niet maar het leek ons een nuttige voorbereiding op de kwalificatie.”

Dat bleek: Jules Bianchi reed in het eerste deel van de kwalificatie de veertiende tijd. Daarmee was hij ruim anderhalve tel sneller dan zijn teamgenoot Max Chilton, die de horde niet haalde en na Q1 kon uitstappen. Bianchi daarentegen kon er in Q2 nog eens goed voor gaan zitten. Helemaal uit de verf kwam hij daarin niet, want hoewel veel coureurs in Q2 sneller waren dan in Q1, gaf Bianchi 1,4 seconde toe op zijn beste tijd uit het eerste deel. Daarmee was hij langzaamste van de resterende zestien coureurs, maar de Ferrari-protegé is blij dat hij in elk geval wat heeft kunnen laten zien.

“Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik het zo goed zou doen, want de omstandigheden waren immers voor iedereen hetzelfde. Toch ben ik voor een Lotus, een Force India en een Sauber geeindigd en dat is gewoon heel goed voor ons team. Ik reken erop dat het in de race droog zal zijn en dat is waarschijnlijk voor ons ook het beste scenario, want onze auto doet het op een droge baan net iets beter.”

Teamgenoot Max Chilton is een beetje beteuterd over het grote gat met Bianchi. “Jules perste er een superrondje uit, ik kan het niet anders zeggen. Goed gedaan, maar ik had ook graag Q2 gehaald en misschien had het wel gekund. Gelukkig was ik wel ruim sneller dan de Caterhams.”