Ferrari-teambaas Mattia Binotto denkt dat Sebastian Vettels analytische aanpak zowel de coureur zelf als het team helpt, met de Scuderia en haar de facto kopman die gezien hun gezamenlijke ambities ‘natuurlijk een teleurstellende eerste seizoenshelft’ hebben gehad.

Want het doel van Vettel is nog altijd om kampioen te worden met Ferrari, zo denkt Binotto. “Vanuit dat oogpunt is dit natuurlijk een teleurstellende eerste seizoenshelft”, zegt hij tegen Motorsport-Total over het uitblijven van zeges daarin, en met Vettel die vierde in de tussenstand staat met zes podiumplekken achter zijn naam.

Vettel is daarbij niet foutloos geweest in de eerste twaalf races. In Bahrein spinde hij in duel met Lewis Hamilton, in Spanje dupeerde hij zichzelf nadat hij een flat spot op zijn band remde bij een enthousiaste inhaalactie bij de start, in Canada maakte hij een fout onder druk van Hamilton en kreeg een (door Ferrari onsuccesvol aangevochten) tijdstraf voor het onveilig terugkomen op de baan, in Engeland botste hij tenslotte achterop Max Verstappen.

Lees ook: Marko: ‘Vettel heeft een andere omgeving nodig, moet eigenlijk van team wisselen’

Over de fouten van Vettel,zegt Binotto echter niet meer dan dat “het allemaal makkelijker wordt met een betere auto”. Eerder stelde de teambaas al dat Vettel en teamgenoot Charles Leclerc ‘over de limiet rijden’ om het gat met het dominante Mercedes te verkleinen.

Feit is namelijk dat Ferrari het dit jaar zelf ook niet geweldig voor elkaar heeft met de auto, die downforce te kort komt, terwijl het ook op strategisch en organisatorisch vlak fouten heeft gemaakt. Daarbij ‘helpt’ het Ferrari volgens Binotto echter dat Vettel “zeer analytisch is aangelegd in hoe hij tegen problemen of een gebrek aan pace aankijkt.”

“Uiteindelijk gaat het er namelijk om de feiten te zien en begrijpen – wat verkeerd gaat en verbeterd moet worden – en ik denk dat Sebastian in dat opzicht de juiste aanpak heeft”, prijst de teamchef zijn coureur.

Vettel is op zijn beurt ook positief over Binotto, die sinds begin dit jaar aan het roer staat bij Ferrari, maar over wiens positie al volop wordt gediscussieerd vanwege de tegenvallende seizoensstart. “Ik denk dat Mattia het team goed bijeen houdt en ervoor zorgt dat iedereen kalm blijft, maar tegelijkertijd weet welke kant het op moet.”

Lees ook: Tussenstop – Koen Vergeer: ‘Tegenvallend Ferrari is een techneutentent geworden’

“Mattia vervult nu natuurlijk een andere rol dan voorheen”, zegt hij over de voorheen als technisch directeur werkzame Zwitser, “maar het team staat achter hem en het is nog grotendeels dezelfde organisatie als twaalf maanden terug. In die zin is er niet veel veranderd, wat denk ik positief is.”