In de rubriek Tussenstop maakt FORMULE 1 de balans op met kenners uit het wereldje. Vandaag Formule 1-romanticus en schrijver Koen Vergeer, tevens columnist van ons magazine. Over waarom Red Bull óf Daniil Kvyat óf Valtteri Bottas naast Max Verstappen moet zetten en de tegenvallende ’techneutentent’ Ferrari.

Behalve auteur van boeken als ‘MaxMania’, ‘De Formule 1-fanaat’ en ‘Le Mans’ is Vergeer columnist voor FORMULE 1. Foto: Peter van Egmond.

Koen, hoe blik jij terug op de eerste seizoenshelft?
Vergeer: “Deze eerste helft valt eigenlijk in twee helften uiteen, een saaie en een spectaculaire. In het begin dacht je: ‘daar gaat Mercedes’, was het niet zo spannend met al die één-tweetjes. Ze waren zo dominant door de banden, omdat Ferrari knoeide en Honda er nog niet helemaal bij zat. Het leek saai te worden, maar toen kwamen die laatste vier Grands Prix en gelukkig blijven die je dan het meest bij. Fijn hè, die werking van het geheugen?”

“Het waren hoe dan ook vier fantastische races, met Max Verstappen die naar voren kwam en Mercedes dat problemen kende. Daarbij zagen we mooie duels zoals tussen Max en Charles Leclerc – heerlijk! – en die spectaculaire regenrace in Hockenheim mét fout van Lewis Hamilton, wat weinig voorkomt. Na die Mercedes-dominantie, was het nog even genieten vlak voor de zomerstop.”

Wie zijn voor jou de positieve en negatieve uitschieters van de eerste helft?
“Mercedes was ijzersterk, dat kon je verwachten. Max ook, maar die komt al genoeg aan bod, haha. Positief is voor mij dat McLaren het zo goed doet. Je ziet toch dat er goede mensen zitten en ik ben blij dat Andreas Seidl er nu teambaas is. Ik heb hem hoog zitten door zijn successen met Porsche. De kentering is misschien niet helemaal van zijn hand, maar het is mooi dat ze nu het vierde team zijn.”

Lees ook: Seidl: ‘Mijn grootste kracht? Ik heb het werk dat de mensen onder me doen, zelf gedaan’

“Negatief: Ferrari. Wat vallen die tegen! Zó veel foute strategische beslissingen… Volgens mij ook omdat ze in het begin niet wisten wie de nummer één was. Ja, Sebastian Vettel, zeiden ze allemaal, maar binnen het team leeft volgens mij toch de gedachte: ‘we moeten het van die jonge snelle gast hebben’. Wat ik bij Ferrari zo stom – of dom – vind, is dat ze Mattia Binotto teamchef hebben gemaakt. Als technisch directeur zat hij helemaal op z’n plek en wat goed is moet je eigenlijk niet veranderen. Nu moeten ze intern van alles omgooien.”

“Bij Ferrari moet als teambaas echt een racebeest rondlopen. Ik zou aanraden Gerhard Berger uit de DTM te halen. Berger heeft Ferrari-bloed én het charisma om te zeggen: ‘we doen het anders’. Neem hoe ze Leclerc in de kwalificatie in Monaco in de pits houden en hij in Q1 strandt: puur op data gebaseerd. Zelfs Leclerc voelde aan dat het verkeerd zou gaan, maar het is daar een techneutentent geworden waar ze te veel naar cijfers kijken in plaats van hun intuïtie volgen.”
(tekst loopt door onder de foto)

Ferrari is door strategisch geknoei en omdat het te zeer ‘een techneutentent’ is geworden dé tegenvaller voor Vergeer. Foto: Motorsport Images.

Dan het kampioenschap – wordt dat nog spannend?
“Met een nuchtere blik: nee. Hamilton ligt te ver voor en er komen power circuits als Spa en Monza aan waar Mercedes sterk is. Ik had gehoopt dat Max in Hongarije zou winnen, dan was Mercedes wat banger geweest. Max en Honda komen er wél aan, absoluut. Hopelijk kunnen ze het Mercedes nog lastig maken, maar met zo’n voorsprong kan Lewis wel een aantal keer tweede worden. Ja, met wat uitvalbeurten kan er van alles gebeuren, maar Lewis valt nooit uit…”

Lees ook: Tussenstop – Nick Catsburg: ‘Zolang we leuke races hebben, is voorspelbaar WK niet erg’

Het is nu ook silly season, verwacht jij verrassende transfers?
“Niet zoals vorig jaar, met Daniel Ricciardo’s shocking transfer naar Renault. Hoewel… Je zag ‘m wel aankomen omdat ‘ie gewoon weg moest bij Red Bull. Wat Red Bull betreft, haal ik graag m’n column aan: ze moeten écht een tweede coureur vinden die beter is dan Pierre Gasly. Om serieus om de titel mee te gaan doen, hebben ze een tweede man nodig die het Mercedes lastig kan maken. Daniil Kvyat is dan een optie. Ik heb een zwak voor die jongen, hij is beter dan menigeen denkt. Geen killer, maar dat hoeft niet als tweede man. Je wil iemand die punten oppikt, z’n kansen pakt en geen problemen maakt. Dat is Kvyat.”

Bottas en Kvyat: de coureurs die Red Bull volgens Vergeer als vervanger van Gasly moet overwegen. Foto: Motorsport Images.

“Dat het bij Mercedes tussen Valtteri Bottas en Esteban Ocon gaat, is geen verrassing. Als Mercedes slim is, houden ze het zo, want het werkt met Bottas en Lewis. Nu ik erover nadenk: als Mercedes Ocon kiest, moet Red Bull on-mid-del-lijk Bottas halen. Bottas is dé ideale tweede coureur: snel, degelijk, hij zeurt niet en vindt tweede worden ook goed. Natuurlijk wil ‘ie winnen, maar hij gaat Max echt niet pakken, net zoals Lewis hem nu in de tas heeft.”

Lees ook: Tussenstop – Jeroen Bleekemolen: ‘Verstappen en Hamilton springen eruit, Gasly bijna einde verhaal’

Dan de zomerstop, hoe kom jij deze drie weken door?
“Vooral door me even van de Formule 1 af te keren, alles ‘uit’ te zetten. Heerlijk. Ik neem geen werk mee op vakantie en lees weinig. Dan ben ik weer helemaal vers als het feest straks verdergaat op Spa.”

Foto: Motorsport Images.