Wie is de grootste? Nu Lewis zijn zesde wereldtitel binnen heeft, zie ik op de sociale media mensen elkaar bijna te lijf gaan over de vraag wie de grootste is: Lewis Hamilton of Michael Schumacher. Onnodig. Ze zijn onvergelijkbaar. Net zo onvergelijkbaar als Lewis en Fangio.

Fangio kauwde op wietplantjes om in de monsterritten van destijds de fitste te blijven. Schumi trok als een manager Ferrari uit het moeras de eenentwintigste eeuw in. Lewis hoeft dat allemaal niet meer te doen. Lewis is de kampioen van een ander tijdperk. Een tijdperk waarin je je niet meer kunt opsluiten in de cockpit van je auto.

Lees ook: Hamilton vereerd met plekje tussen Fangio en Schumacher: ‘En ik ga door’

Niki Lauda leerde hem dat hij zich wel op het racen moest blijven concentreren, maar het leven van Lewis bestaat intussen uit zoveel meer. En wij mogen het allemaal meebeleven. Kijk hoe hij met zijn jet naar Los Angeles hopt voor een volgend feestje, volg zijn modeshows, lees alles over zijn veganisme en andere losse flodders waarmee hij de planeet gaat redden. Dat is ook Lewis, op de voet te volgen via de sociale kanalen. Een wereldster die ook graag buiten de pitstraat straalt. De lifestyle-kampioen.

Geniet er nog maar even van, want de volgende generatie zal zo uitbundig niet meer zijn

Het is de tijdgeest. Kijk maar naar die sleep aan celebrities, van muziek- en Hollywoodhelden die Lewis elke keer achter zich aan heeft. Wij gewone racenerds hebben nog nooit van die mensen gehoord, maar vervolgens worden ze het hele weekend in beeld gebracht om de Grand Prix een beetje op te leuken. Formule 1 anno 2019. Maar zo gaat het. En geniet er nog maar even van. Want de volgende generatie zal zo uitbundig niet meer zijn. Die houden er geen bonte carnavalsstoet op na, die zitten liever met elkaar te memen en te gamen.

Maar zover is het nog niet. Voorlopig gaat Lewis nog wel even door. Met Mercedes. Volgens oude Formule 1-wetten krijgt een fabrikant er na een paar jaar winnen wel genoeg van. Maar nog een paar seizoenen en de Mercedes hybridemotor is succesvoller dan de legendarische Ford Cosworth V8, en Lewis scheert Schumi in alle statistieken voorbij. Dat zijn PR-matig best interessante doelen. En ja, als je tegenstanders vervolgens van pure ellende de wielen van hun auto’s rijden en met modder naar elkaar beginnen te gooien, dan vlieg je op zondagavond ook nog eens luid lachend naar huis. Of naar je volgende party.

De wijze Jody Scheckter wist het al: winnen verveelt nooit.

Video: Coronel: ‘Hamilton wordt de allergrootste, en dat is ie voor mij ook’