In de rubriek Tussenstop maakt FORMULE 1 de balans op met kenners uit het wereldje. Dit keer Nick Catsburg, BMW-coureur in de GT’s en in het WTCR actief voor Hyundai, die het huidige seizoen ‘hartstikke leuk’ vindt. “Zolang we races zoals in Hongarije hebben, vind ik het helemaal niet erg als Lewis Hamilton ‘gewoon’ naar de titel gaat.”

Nick Catsburg vindt seizoen 2019 tot op heden erg leuk.

Nick, hoe blik jij terug op de eerste seizoenshelft?
Catsburg: “Ik vind het hartstikke leuk! Er is altijd veel gedoe om DRS en de banden – of dat wel de manier is om het te doen – maar het brengt wat mij betreft veel spektakel. Al heb je natuurlijk ook altijd races die niet zo interessant zijn en weinig actie bieden. Dat maak ik zelf ook vaak genoeg mee als coureur, al is het voor een rijder natuurlijk ideaal als je, zoals Lewis Hamilton zo vaak, op kop rijdt en zonder te veel moeite naar P1 gaat. Maar er zitten dit jaar een heleboel races bij waarin je op het puntje van je stoel zit. Zoals de laatste vier. Ik heb jaren gehad dat ik alleen de start keek, maar de laatste drie, vier jaar zijn de Grands Prix van het begin tot het eind leuk om te volgen. Wat dat betreft hebben we nu ook weer een heel mooi seizoen.”

Wie zijn voor jou de positieve en negatieve uitschieters van de eerste helft?
“Positief is honderd procent Max Verstappen. Ik ben natuurlijk Nederlander en hij ook dus dan is dit leuk om te zeggen – en hij krijgt al genoeg veren in z’n kont – maar wat hij doet is spectaculair. De laatste races waren weer heel bijzonder: hij is wat mij betreft absoluut de beste coureur in de Formule 1. Dat bewijst hij keer op keer door hoe hij alles maximaliseert.”

“Negatief, tsja, dan kom je toch bij z’n teamgenoot Pierre Gasly. Die heeft het niet makkelijk. Ik denk ook dat Max een van de moeilijkste teamgenoten is. Max gaat voor zichzelf en gaat z’n teamgenoot echt niet helpen. Gasly staat er alleen voor, maar is ook gewoon niet goed genoeg. Vergelijk hem eens met Daniel Ricciardo: die deed het daar vorig jaar echt een stuk beter. Ik kan van buitenaf niet inschatten of Gasly altijd hetzelfde materiaal heeft, maar als je goed genoeg bent, dwing je dat zelf af. Kijk naar Max: door hoe goed hij het doet, krijgt hij het beste materiaal.”
Lees ook: Tussenstop – Jeroen Bleekemolen: ‘Verstappen en Hamilton springen eruit, Gasly bijna einde verhaal’
(Tekst loopt door onder de foto)

De uitblinker en grootste tegenvaller (vlnr) volgens Catsburg.

Dan het kampioenschap – wordt dat nog spannend?
“Dat denk ik niet. Mensen kunnen natuurlijk altijd uitvallen, maar ik verwacht dat Hamilton kampioen wordt en Max misschien de enige is die nog voor iets van dreiging kan zorgen. Neem Boedapest: die twee reden een straatlengte voor, maken zelf het verschil. En tegelijkertijd zie je dat Max daar een perfecte race rijdt, maar Hamilton toch wint. Daarbij komen er nog wat banen aan die Red Bull niet zo liggen, terwijl de Mercedes nét de betere auto is. Zolang we echter races hebben zoals Hongarije, is het helemaal niet erg als Hamilton zoals verwacht naar de titel gaat. Ik ben geen fan van één bepaalde coureur, zolang we mooie races hebben, is het prima.”

Catsurg: ‘Bottas heeft, zeker in het begin, hele goede momenten gehad’.

Het is nu ook silly season, verwacht jij verrassende transfers?
“Niet wat Valtteri Bottas betreft – en al helemaal niet tijdens het seizoen. Bottas heeft hele goede momenten gehad, zeker begin dit jaar, waarbij iedereen dacht dat het kwam omdat ‘ie z’n baard had laten staan, haha. Met Gasly heb ik, zeker gezien Red Bulls reputatie, wel het gevoel dat er wat kan gebeuren. Het klinkt lullig, maar ze verliezen er niet veel mee door iemand anders erin te zetten. Dat is geen groot risico, want slechter zal het niet gaan. Ik hou niet van dat soort wisselingen, want we hebben allemaal wel eens een seizoen dat het niet gaat, maar hij is keer op keer te traag en je ziet dat het aan hem vreet.”

Lees ook: Tussenstop – Renger van der Zande: ‘Uitschieters Russell doen me denken aan Alonso met Minardi’

Dan de zomerstop, hoe kom jij deze drie weken door?
“Het WTCR gaat halverwege september verder, maar een echte zomerstop heb ik niet, want ik rij ook de Intercontinental GT Challenge voor BMW en over anderhalve week zit ik alweer in het vliegtuig naar Japan voor de 10 Uur van Suzuka. Zo gaan we vrolijk verder. Later dit jaar heb ik ook de IGTC-race op Kyalami nog, terwijl we met het WTRC veel in Azië zitten. In het WTCR maken ik en mijn Hyundai-teamgenoten Augusto Farfus en Gabriele Tarquini geen kans meer op de titel, maar Norbert Michelisz nog wel. We gaan proberen hem te helpen, want we zijn een team. Het is daarom ook belangrijk dat we er zelf goed vooraan bij staan en ik hoop heel erg nog een podium te pakken, want dat is dit jaar nog niet gelukt.”

Catsburg, hier in actie op Bathurst, heeft nog twee GT-races voor het Duitse merk op zijn agenda staan, plus de rest van het WTCR-seizoen met Hyundai.