*

Marko: ‘Vettel heeft een andere omgeving nodig, moet eigenlijk van team wisselen’

Daan de Geus

Daan de Geus

19 juli 2019 10:40

Marko: ‘Vettel heeft een andere omgeving nodig, moet eigenlijk van team wisselen’
Motorsport Images

Het huwelijk tussen Sebastian Vettel en Ferrari heeft nog geen wereldtitels opgeleverd, en resulteert de laatste twaalf maanden zelfs in meer frictie en fouten dan overwinningen. Bij zijn oude liefde Red Bull weten ze wel hoe dat komt. “Sebastian heeft een warm nest nodig.”

Die uitspraak komt op het conto van Jonathan Wheatley, Red Bulls teammanager, die Vettel onder meer begeleidde toen hij zijn vier wereldtitels won met het team van de energiedrankfabrikant. Wheatley omschrijft Vettel ten overstaan van Auto Bild als een ‘zeer intelligent en warm persoon’, maar zodoende ook als “niet zo’n hard type als Michael Schumacher of Fernando Alonso, die altijd topprestaties konden boeken.”

Juist aan dat laatste lijkt het het laatste jaar te schorten bij Vettel, hetgeen volgens Wheatley komt omdat de Duitser ‘een coureur is die onvoorwaardelijk vertrouwen moet voelen’. “Hij heeft een warm nest nodig. Bij Red Bull had hij dat, bij Ferrari wellicht niet.”

Lees ook: Rondje buitenlandse media: ‘Vettel compleet de weg kwijt’

Volgens Red Bulls talentscout en topman Helmut Marko, van wie Vettel jarenlang het oogappeltje was, heeft zijn voormalige pupil behoefte aan ‘een ander ommeland’, of te wel een andere omgeving. “In die zin zou hij van team moeten wisselen. Maar voor 2020 zie ik daar echter geen mogelijkheden toe voor hem”, zegt Marko met een blik op de rijdersmarkt.

Dat Vettel tegenwoordig meer fouten maakt dan races wint, met zijn botsing met Red Bulls Max Verstappen in Silverstone nog vers in het geheugen, wijt ook Marko aan de aanname dat Vettel het vertrouwen niet lijkt te voelen bij Ferrari. “Als je niet langer zeker bent van je zaak, maak je fouten. Dat is iets dat dat in je onderbewustzijn zit.”

Lees ook: Vettel is schuldbewust: ‘Ik dacht dat hij naar rechts zou gaan’