Aan de ene kant zag Ferrari-teambaas Mattia Binotto zijn team in Singapore een één-twee overwinning binnenhalen. Aan de andere kant zag hij een zwaar gefrustreerde Charles Leclerc. “Het is goed dat hij boos is, die houding hoort een coureur te hebben.”

Lees ook: Vettel verslaat Leclerc dankzij tactisch schaakspel in Singapore

Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde strategie van Ferrari om Vettel als eerste naar binnen te halen. De Duitser, die toen derde lag, ging daardoor de leider in de race, Leclerc, voorbij en nam de leiding over van de Monegask. Gevolg: Vettel won de race vanaf de derde startplaats, terwijl Leclerc getergd van de leiding in de race naar plek twee reed.

Volgens teambaas Mattia Binotto ligt het echter wat genuanceerder en was de call om Vettel eerder binnen te halen logisch. “Toen we Sebastian (Vettel, red.) stopten was het de beste mogelijkheid om Hamilton in te halen en om hem tegen Verstappen te beschermen. Daarna zou de pitcrew klaar zijn voor Charles (Leclerc, red.)”, licht hij de strategie toe tegenover Sky Sports.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

Vettel leidt Leclerc. Foto: Motorsport Images.

Het pakte allemaal net wat anders uit. “In zijn outlap reed Sebastian echter heel snel en kwam zo voor Charles terecht. Onverwachts, maar dat is racen.” Als Leclerc eerder dan Vettel was gestopt was de situatie wellicht heel anders geweest, maar volgens Binotto was dat nooit een serieuze optie. “We konden Charles niet eerder laten stoppen, want als je de race leidt stop je niet als eerste.”

Lees ook: Vettel over tactische pitstop: ‘Erg late call, maar het pakte goed uit’

‘De juiste houding’
Zo pakte de race voor Leclerc dus anders uit dan gehoopt, wat de jonge Monegask veel frustratie opleverde. Begrijpelijk, vindt Binotto. “Ik weet dat Charles boos is, wat ik goed vind. Een rijder hoort die houding te hebben. Ik vind het belangrijk dat hij wel blij is voor het team. Voor hem is het een verloren zege, maar voor ons is het een één-twee overwinning.”

Lees ook: Duidelijk gefrustreerde Leclerc: ‘Dit was onze strategie, ik volgde het plan’

Het feit dat Ferrari de eerste één-twee van het seizoen te pakken heeft kan de teambaas uiteraard bekoren. “Ik ben heel blij om hier te winnen, op een compleet ander circuit dan de vorige twee. We hadden het hier niet verwacht”, erkent Binotto. Veel tijd om bij vandaag stil te staan is er echter niet. “Helaas is deze race back-to-back met Rusland. Er is weinig tijd om te genieten.”

Gemengde gevoelens bij Ferrari vandaag. Foto: Motorsport Images.