*

Bottas: ‘Heb dit jaar geen slechte weekends zoals ik die vorig seizoen had’

Daan de Geus

Daan de Geus

23 mei 2018 10:16

Bottas: ‘Heb dit jaar geen slechte weekends zoals ik die vorig seizoen had’
Sutton Images

Valtteri Bottas denkt dat hij heeft geleerd van zijn slechte weekends uit 2017 en deze er dit jaar zodoende niet meer tussen zitten, al maakt zijn team Mercedes zich wel grote zorgen over hoe het komend weekend in Monaco voor de dag zal komen.

“Ik heb mijn goede vorm van eind 2017 begin dit jaar kunnen doortrekken, ik presteer dan ook min of meer op het niveau dat ik voor ogen had”, constateert Bottas, de nummer drie in het WK, na de eerste vijf races.

Bottas (rechts) denkt dat hij dit jaar nog geen weekends heeft gehad waarin hij te veel moet prijsgeven op teamgenoot Lewis Hamilton.

“Er zijn dit jaar geen weekends geweest waarin ik echt de snelheid niet had, zoals ik die vorig seizoen wel een paar keer heb meegemaakt. Ik heb dan ook het gevoel dat ik daar van heb geleerd”, zegt de Fin, die zich zo wil blijven ontwikkelen: “Want je kunt altijd blijven leren.”

Qua resultaat moet Bottas wel toegeven dat het soms net wat beter had kunnen uitpakken, maar de eerste races waren ook ‘veelbewogen’, haalt hij aan. “Met de pace die we hebben gehad, had er zeker meer in gezeten.”

Bottas greep in Bahrein bijvoorbeeld net naast de overwinning door een misschien iets te conservatieve strategie, terwijl hij in China de kans op de zege verloor door de safetycar en in Bakoe een zeker lijkende eerste plek door zijn vingers zag glippen vanwege een lekke band.

Hoewel het dit jaar volgens Bottas ‘extreem moeilijk is’ races echt naar je toe te trekken, twijfelt hij er niet aan dat hij snel genoeg is om te winnen, al is de vraag of dat ook komend weekend in Monaco zo zal zijn.

Zorgen om Monaco
Dat ligt dan niet zozeer aan Bottas, maar het team van Mercedes, met teambaas Toto Wolff die al heeft aangegeven zich ‘enorm veel zorgen’ te maken om de race in het Prinsdom. Monaco is namelijk een circuit dat Mercedes traditioneel gezien niet geweldig ligt.

“We hebben de laatste jaren wel gezien dat bepaalde circuits ons heel goed liggen, maar andere banen niet. Het zit in het DNA van onze auto. Monaco, de Hungaroring en Singapore: dat zijn allemaal banen waar we het vorig jaar niet goed – tot helemaal niet goed – deden.”

“We weten nog steeds niet waarom onze auto zoveel moeite heeft met de bochtige straten van Monaco”, erkent Wolff. “Het raceweekend aldaar wordt dan ook een enorme uitdaging voor ons.”

Bottas finishte vorig jaar als vierde in Monaco.