Valtteri Bottas benadrukt dat hij er geen problemen mee had om op orders van het team langzamer te rijden, zodat Lewis Hamilton voor hem terug zou komen op de baan. De Fin moest in Singapore achter zijn teamgenoot aansluiten, en bleef daar ook: ”We volgen bepaalde regels.”

Mercedes besloot om Hamilton langer door te laten rijden op de zachte banden, maar de Brit verloor daar veel tijd mee. Om ervoor te zorgen dat Hamilton nog vóór Bottas op de baan terug zou komen, vroeg het team aan de Fin om langzamere rondetijden neer te zetten. Bottas had zijn pitstop al gemaakt, dus werd hem de opdracht gegeven om Alexander Albon achter hem op te houden.

”Ik wist dat het eraan zat te komen op dat moment, omdat we bepaalde regels volgen”, zei Bottas na afloop van de race. ”Altijd krijgt degene voor de pitstop die beter gekwalificeerd heeft en voorop ligt de prioriteit. Hij kan er dan voor kiezen om een korte of een lange stint te rijden, en Lewis koos ervoor om een lange te rijden”, aldus Bottas.

Lees ook: Mercedes valt buiten het podium: ‘We hadden het risico moeten nemen’

Foto: Motorsport Images

‘Het werkt beide kanten op’
Volgens Bottas zouden het team en Hamilton hetzelfde voor hem doen, als de situatie omgekeerd was. ”Natuurlijk had ik hem ingehaald, net als Albon, als ik voluit had gereden. Ik snap het perspectief van het team en begrijp het volledig. Ze zouden hetzelfde doen voor mij als het andersom is, en ik zorg ervoor dat ik hetzelfde doe als het andersom is”, aldus Bottas.

”Ik vertrouw erop dat het zo zal zijn,” zo vervolgt de Fin, ”maar van buitenaf ziet dit er natuurlijk slecht uit. Het gaat volledig tegen mijn instinct in om in die situatie rustiger aan te doen, in plaats van mijn teamgenoot in te halen. Dat is niet logisch, maar die regel is er nou eenmaal, in ieder geval sinds ik bij het team zit. Het werkt beide kanten op, dus dat is prima”, aldus Bottas.