Valtteri Bottas start morgen bij de Grand Prix van Spanje vanaf de eerste startplaats, de Fin deelde met een gat van zes tienden een flinke tik uit aan teamgenoot Lewis Hamilton. Achter de Mercedessen starten Sebastian Vettel en Max Verstappen van de tweede rij.  

Dat het een gevecht tussen de Mercedessen zou worden, kondigde zich in de ochtendtraining al aan. Waar de shootout normaal gesproken hét moment is voor Lewis Hamilton om te schitteren, was het nu Bottas die de pole naar zich toetrok. Hamiltons eerste run in Q3 was slordig met meerdere foutjes, Bottas zette met een perfecte ronde de poletijd al neer. Beiden kwamen niet meer in de buurt van de 1.15.405 van Bottas.

In de schaduw van Mercedes verdeelden Ferrari en Red Bull de overgebleven kruimels. Verstappen knokte zich knap naar een vierde plek, slechts een tiende achter Vettel. Daarachter kende Charles Leclerc een ongelukkige kwalificatie, zijn auto raakte licht beschadigd in Q2. Hij leek op weg om Verstappen naar de derde rij te verwijzen maar kwam tekort.

Lees ook: Verstappen met gemengde gevoelens na kwalificatie: ‘Ben hier niet om voor P4 te strijden’

Geen Q3 dit keer voor Lando Norris. Foto Motorsport Images

Haas best of the rest
Haas bevestigde de goede vorm, zij zijn (over 1 ronde) al het hele weekend snel. Romain Grosjean en Kevin Magnussen mogen beginnen vanaf P7 en P8. Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo maken de top 10 vol.

Waar de McLarens nog regelmatig het laatste kwalificatiegedeelte wisten te behalen moest het pas op de plaats maken. Lando Norris haalde het niet op één tiende en start als elfde. Thuisrijder Carlos Sainz verknalde zijn laatste run in Q2 en haalde het niet, P13 voor hem.

Knullige Hülkenberg
Achterin was er teleurstelling voor Nico Hülkenberg. Zijn eerste kwalificatierun duurde 3,5 bocht. Hij verloor zijn Renault bij het insturen van bocht 4 en kwam in de grindbak terecht. Hij leek er nog genadig vanaf te komen, de Duitser slaagde erin de baan weer op te komen maar liep forse schade op toen zijn voorvleugel afbrak.

Lees ook: Vettel: ‘Niet slecht, maar niet snel genoeg’

Het team kon zijn auto (met een oudere voorvleugel) nog rijklaar krijgen maar met een 16e tijd was Q1 het eindstation. Of de schade aan de auto van doorslaggevende waarde is geweest, is niet te zetten. Wel was teamgenoot Ricciardo in Q1 slechts 19 duizendsten sneller.

Verder moesten ook Lance Stroll, Antonio Giovinazzi, George Russell en Robert Kubica het veld ruimen in het eerste gedeelte. Russell zat met vier tienden nog dichtbij p18, het kleinste gat dit seizoen. Het gat naar teamgenoot Robert Kubica geeft te denken, de Pool was liefst 1.2 seconde langzamer dan Russell die door een gridstraf alsnog als laatste zal starten.

Problemen voor Nico Hülkenberg, meteen na zijn eerste kwalificatierondje. Foto: Motorsport Images