Valtteri Bottas weet dat hij een ‘plan B en misschien ook een plan C’ nodig heeft in het geval Mercedes besluit na 2019 niet met hem verder te gaan en voor Esteban Ocon kiest.

Bottas’ aanblijven bij Mercedes is onzeker, met het Duits-Engelse kampioenschapsteam dat zich tijdens de zomerpauze buigt over de vraag of het beter is om met de Fin verder te gaan of de jonge Franse testrijder Esteban Ocon een kans te geven.

Lees ook: Wolff in de wolken met zege Hamilton maar vreest ook dilemma over Bottas vs. Ocon

Hoewel Bottas sterk aan 2019 is begonnen, heeft zijn kampioenschapscampagne na zijn laatste zege – in Azerbeidzjan, race vier van de twaalf die tot op heden verreden zijn – een flinke knauw gekregen. Daarnaast heeft zijn reputatie de afgelopen twee weekends een deuk(je) opgelopen met een crash in de Grand Prix van Duitsland en een optreden in Hongarije dat na een tweetal incidenten bij de start ook niet overhield.

“Ik smachtte echt naar de zege”, verklaart Bottas tegenover persbureau Associated Press waarom hij zo (over?)ijverig uit de startblokken kwam op de Hungaroring, met de 29-jarige coureur die aanhaalt dat er de laatste tijd ‘kansen gemist zijn’. “Soms door ons als team, soms ook door mij. De afgelopen drie races ben ik in elk geval niet constant genoeg geweest”, erkent hij.

Lees ook: Bottas baalt van rommelige eerste ronde: ‘Gooide alles door de war’

Wat hij verder toegeeft, is dat het ‘nooit helpt als je contract er bijna opzit’. “Sommige mensen denken misschien dat bepaalde coureurs beter presteren onder druk, maar voor mij helpt het niet. Het zou fijn zijn om nieuws te krijgen van het team en te horen wat ze willen doen.”

Of het nou goed of slecht nieuws is, Bottas is in elk geval van plan zich op alles voor te bereiden om zichzelf van een langere toekomst in de Formule 1 te verzekeren, zegt hij. “Als je in deze situatie zit, maar in de Formule 1 wil blijven racen, heb je een plan B en wellicht zelfs een plan C nodig”, weet hij. “Het is altijd goed om verschillende plannen te hebben.”

Bottas laat in het midden of hij en zijn management daar al aan werken, maar FORMULE 1-verslaggever André Venema leerde afgelopen weekend in Hongarije dat er in elk geval al contact is tussen Bottas en het team van Renault. Daar komt mogelijk een plekje vrij met het contract van Nico Hülkenberg dat eind 2019 afloopt.

Lees ook: Bottas maakt zich geen zorgen om contract: ‘Eén fout bepaalt mijn toekomst niet’