*

Bottas baalt van ‘rommelige’ eerste ronde: ‘Gooide alles door de war’

Daan de Geus

Daan de Geus

4 augustus 2019 19:00

Bottas baalt van ‘rommelige’ eerste ronde: ‘Gooide alles door de war’
Motorsport Images

De achtste plaats was niet waar Valtteri Bottas voor de Grand Prix van Hongarije had ingezet. De Fin startte als tweede en had zijn vizier op de zege gericht, maar na twee touches in de eerste ronde hoefde hij nergens meer op te rekenen.

Bottas kwam, na zich in het gedrang bij de start zowel voor de eerste als derde bocht in duel te verremmen, eerst teamgenoot Lewis Hamilton tegen, en had daarna ook nog een hardhandige ‘ontmoeting’ met Ferrari’s Charles Leclerc. Of het toen feitelijk game over was, wil Formula1.com weten? “Ja”, geeft Bottas terneergeslagen toe. “Ja, de eerste ronde was een beetje rommelig”, erkent hij met het nodige gevoel voor understatement.

“Er waren een paar tikken en ik hield daar een gebroken stuk voorvleugel aan over. Daarna had ik veel onderstuur, geen grip aan de voorkant en moest een vroege eerste stop maken. Toen ik terug op de baan kwam en me probeerde terug te knokken, zat ik in het verkeer”, vat hij zijn frustrerende middag samen.

Lees ook: Hamilton verwijst Verstappen naar de tweede plek met tactische meesterzet

Inhalen is lastig op de Hungaroring en Bottas verloor zodoende ‘veel tijd’. “Ik heb het geprobeerd, maar het was moeilijk.” Gevraagd naar het voorval met Hamilton, antwoordt Bottas dat hij dit nog moet terugkijken. “Hij liet me weinig ruimte. ik denk dat het gewoon hard racen was, maar zoals gezegd: ik moet het nog terugzien.”

Aan Ziggo Sport vertelt hij dat hij niet weet of hij zijn voorvleugel in duel met Hamilton of Leclerc beschadigde. “Er was in beide gevallen contact. Tsja. Het was flink knokken en ik had pech dat het me mijn voorvleugel kostte.” Samenvattend: “Alles werd hevig door de war gegooid door die eerste ronde.”

Met de achtste plek en slechts vier punten, is Bottas’ achterstand op Hamilton nu 62 punten, met nog negen races te gaan. Hij voelt ondertussen ook de hete adem van Max Verstappen in zijn nek, die nog maar 7 punten achter hem staat op plaats drie in het WK.

Bottas vecht natuurlijk niet alleen nog om de titel, maar ook om zijn zitje bij Mercedes. Teambaas Toto Wolff zei met de Fin te doen hebben, maar wilde zich niet uitlaten over of de race in Hongarije zijn lot bezegeld heeft. “We maken geen beslissingen aan de hand van één race. We gaan alle data naast elkaar leggen.”

Lees ook: Wolff in de wolken met zege, maar vreest ook dilemma over Bottas vs. Ocon

Lees meer over

Bottas Mercedes