*

Wolff in de wolken met zege maar vreest ook dilemma over Bottas vs. Ocon

Sjaak Willems

Sjaak Willems

4 augustus 2019 18:26

Wolff in de wolken met zege maar vreest ook dilemma over Bottas vs. Ocon

De nare smaak van het verpeste Mercedes-feestje vorige week is weggespoeld met een klinkende tactische zege op de Hungaroring. Teambaas Toto Wolff was dan ook opgelucht over Lewis Hamiltons comeback maar weet dat hij wat betreft zijn tweede coureur Valtteri Bottas voor een moeilijke zomer staat.

Wolff zag dat Hamilton vastzat achter Verstappen en dat hij weinig meer van zijn banden kon vragen. De onverwachte switch naar medium en de daaropvolgende inhaalrace verraste de Oostenrijkse Mercedes-baas. “In Oostenrijk zeggen we ‘Great cinema!’. Een ongelofelijke comeback, die hadden we niet meer verwacht. Dat voelt ongelooflijk goed”, vertelde Wolff bij Sky Sports.

Lees ook: Hamilton verwijst Verstappen naar tweede plaats met tactische meesterzet

Hij roemt dan ook de mensen achter de beslissing. “Ik ben ook echt blij voor de strategiecrew, zij hebben veel kritiek gekregen na Duitsland vorige week, ook al waren de incidenten daar botte pech. Het leek er even op dat Lewis het niet ging halen vandaag dus ik zei toen: ‘Zeg gewoon dat hij het gaat halen.’ We wisten dat als hij in de DRS-zone van Verstappen zou komen, dat hij ‘m zou opeten. Dit is waarom we van deze sport houden. Je zweeft tussen depressie en euforie. Momenten als vandaag, een onverwachte zege is overweldigend.”

Foto: Motorsport Images

Degene die niet met heel veel plezier terugkijkt naar de race vandaag is Valtteri Bottas. Hij viel ver terug na een touché in de eerste ronde waarna hij zijn voorvleugel moest laten vervangen. “Ik heb wel met hem te doen, hij was echt supergemotiveerd om vandaag te racen. Gisteren had hij de pole kunnen hebben, hij reed zó sterk. Valtteri wilde terugslaan vandaag maar dat ging allemaal fout na de touché eerst met Lewis en toen met Leclerc. Dan kun je niet veel meer verwachten van hem.”

Lees ook: Hamilton: ‘Op het eind reed ik alleen maar kwalificatierondjes’

Komende zomer gaat Wolff de knoop doorhakken over 2020, voor het tweede Mercedes-stoeltje gaat het tussen Bottas en Ocon, zei hij gisteren al. “We zullen in ieder geval geen beslissing nemen op basis van deze ene race. We gaan alle data bekijken en dan een beslissing nemen. Er zijn factoren die voor Valtteri en ook tegen hem spreken. Hij heeft ontzettend veel goed werk gedaan. Maar wil je ervaring in de auto of wil je een jongeling? Maar dat ga ik hier niet zeggen natuurlijk, dat vind ik niet fair. Dat doen we achter gesloten deuren.”

Foto: Motorsport Images