Een onverwachte tweede pitstop hielp Lewis Hamilton in Hongarije op weg naar de zege, al moest hij het uiteindelijk nog wel zelf doen. “Op het eind reed ik alleen maar kwalificatierondjes.”

Noem het een gok, noem het een meesterzet, maar Mercedes’ beslissing om Hamilton in ronde 48 naar binnen te halen, bleek doorslaggevend. Het Duits-Engelse team zette Red Bull klem: als zij Max Verstappen naar binnen zouden halen, zou hij immers achter Hamilton weer de baan op komen. Tegelijkertijd wachtte Hamilton nog een flinke klus – een gat van net onder de twintig tellen dichtrijden.

Hamilton ging er voor zitten, en klaarde de klus. Drie ronden voor het eind, rekende hij Verstappen in. “Ik ben heel dankbaar vandaag”, zegt hij met een blik richting het team. “Ik wist niet of ik die negentien tellen achterstand nog wel kon goedmaken. Het was echt een groot gat! Ik reed op het eind alleen maar kwalificatierondjes, ging er echt voor zitten, zoals het team ook van me vroeg.”

Lees ook: Hamilton verwijst Verstappen naar tweede plaats met tactische meesterzet

Dat het goed uitpakte, ziet Hamilton als echte teamprestatie, het toonbeeld van goede wisselwerking tussen de rekenmeesters thuis op de fabriek en aan pitmuur en de coureur. “Niki Lauda zou hier z’n petje voor afnemen”, doelt hij op de eerder dit jaar overleden drievoudig wereldkampioen, die één van de kopstukken van Mercedes’ Formule 1-team was.

Hamilton zelf neemt spreekwoordelijk nog even zijn petje af voor rivaal Verstappen. “Hij verdedigde zich heel goed, en de Red Bull was behoorlijk snel op de rechte stukken.” Het duelleren, zowel wiel-aan-wiel zoals eerder in de race als daarna ‘op afstand’, was genieten voor Hamilton – die ondertussen nog een remprobleem moest managen ook. “De hele race zo op de limiet rijden, wauw. Het was echt vol pushen!”

Video: André vanuit Hongarije: ‘Hamilton laat zich uit de tent lokken over Verstappen’