McLaren-teambaas Éric Boullier zegt de geruchtenstroom rondom het testongeluk van zijn coureur Fernando Alonso gedeeltelijk te begrijpen. De Fransman houdt desalniettemin vol dat er geen verdacht randje aan het ongeval zit.

Direct na Alonso’s crash tijdens de wintertests in Barcelona, kwam er een grote stroom complottheorieën en geruchten op gang, mede door de vage berichtgeving vanuit McLaren zelf. “Ik begrijp het ergens wel”, zegt Boullier nu over alle speculatie tegen El Pais.

De McLaren-baas legt uit waarom het verhaal volgens hem uit zijn verband getrokken werd. “Het probleem is dat er emoties in het spel kwamen”, vertelt Boullier. “De foto’s van de ambulance waren confronterend, en op de sociale media wilde iedereen direct weten hoe het met Fernando was. Er ontstond een hele heisa rond die vraag, terwijl niemand het antwoord wist.”

Boullier snapt dat fans wilden weten hoe Alonso eraan toe was, maar vindt dat sommigen daarin te ver gingen. “Al snel zag je informatie verschijnen die verzonnen was”, zegt hij. “Veel mensen liegen simpelweg om volgers op Twitter te krijgen. En een hoop journalisten checken hun bronnen niet, en doen mee aan het gespeculeer.”

Onderzoek

En dat terwijl er in werkelijkheid niets geks aan de hand was bij Alonso’s crash, benadrukt Boullier. Dat McLaren zou willen verhullen dat Alonso een elektrische schok kreeg van zijn auto, of onwel was geworden voor de crash, doet de Fransman af als onzin. “Ik leidde het interne onderzoek naar de crash persoonlijk”, aldus Boullier. “We waren volledig open richting de FIA, want we willen allebei graag weten wat er is gebeurd.”

McLaren heeft niets te verbergen, en is in de zaak-Alonso geheel zuiver op de graat, herhaalt Boullier. “We hebben gedaan wat we als team moesten doen, maar hebben dat alleen niet in de openbaarheid gebracht”, legt hij uit. “Het belangrijkste is de verantwoordelijkheid voor onze coureurs en onze organisatie. En voor Fernando weer mag racen, zijn er volgens de regels nou eenmaal procedures die hij moet volgen.”

De Spaanse stercoureur staat overigens te popelen om weer het circuit op te mogen, laat Boullier tot slot weten: “We maken ons zorgen om hem, want als hij nog langer thuis moet zitten wordt hij gek.” Maar of Alonso, die alweer oefent in de McLaren-simulator, daadwerkelijk zijn terugkeer mag maken, is niet Boulliers beslissing. “We moeten de regels volgen”, zegt de teambaas. “volgende week wordt hij gekeurd door de FIA-artsen, en als dat goed is krijgt hij groen licht.”