Vorig jaar zat hij nog als teambaas op de pitmuur bij Lotus, sinds januari van dit jaar vervult hij dezelfde functie bij McLaren. Nu vertelt de Fransman tegen F1i over de verschillen tussen de twee renstallen.

Die zijn behoorlijk, zo blijkt: “Ik mag geen exacte bedragen noemen, maar McLaren heeft ongeveer drie keer zo veel financiële middelen als Lotus.” Nog belangrijker dan dat is volgens Boullier het verschil in mentaliteit. “De overwinningsdrang van McLaren is wat groter dan die van Lotus. Lotus knokt om races te kunnen rijden, terwijl voor McLaren enkel de overwinning telt. Zo erg, dat het bijna een obsessie wordt.”

De centrale figuur waarop deze perfectionistische werkwijze terug te voeren valt, wijst Boullier aan als Ron Dennis – de huidige McLaren-CEO, die tot 2009 zelf teambaas was bij het Engelse team, toen een stap terug deed maar nu zijn invloed weer toe laat nemen. Dennis stond in zijn tijd als teambaas bekend om zijn uiterst serieuze instelling, en om de hoge eisen die hij aan iedereen in zijn team stelde. Hij vierde met McLaren grote successen in vooral de jaren ’80 en ’90.

“Dennis’ perfectionisme is op alle vlakken te merken. Dat is het grote verschil tussen Lotus en McLaren”, zegt Boullier. “Dat bedoel ik overigens niet als kritiek op Lotus, want wat zij de afgelopen jaren met hun geringe middelen hebben weten te presteren, mag gerust een wonder worden genoemd”, zo steekt de Fransman zichzelf indirect nog even een pluim in het achterwerk.

In de Dennis-loze jaren veroverde McLaren onder Martin Whitmarsh geen enkele titel. “In een team moet iedereen naar efficiëntie, flexibiliteit en reactievermogen streven. Gek genoeg lijkt McLaren daar de laatste jaren een beetje verslapt in te zijn”, verklaart Boullier de magere resultaten. Dit jaar lijkt het team onder zijn hoede weer ietwat op de goede weg te zijn, met een auto die vooral de laatste races competitief is. Voor volgend jaar ligt de fabrieksdeal met Honda in het verschiet.