*

Boullier: ‘McLaren zou winnen met een Mercedes-motor’

Daan de Geus

Daan de Geus

2 jaar geleden

Boullier: ‘McLaren zou winnen met een Mercedes-motor’
Racepictures

Met een Mercedes-motor zou McLaren races winnen. Dat denkt teambaas Eric Boullier, die echter vastberaden is er met Honda het beste van te maken. “Natuurlijk geloof ik er nog in.”

Het is even doorvragen voor de interviewer van de Spaanse sportkrant AS, maar dan geeft Boullier het toch echt toe: ja, hij denkt wel eens aan hoe dat zou zijn, een Mercedes-motor achterin zijn McLarens.

Zou het team dan races winnen? “Ik denk het wel”, antwoordt Boullier. Gelijk nu al? “Ja, we zouden weer winnen”, zegt de topman van de renstal die dat in 2012 voor het laatst deed, met een Mercedes.

In 2013 en 2014 reed McLaren ook nog met Mercedes-krachtbronnen, maar waren de chassis’ niet best. In 2015 en 2016 wel, volgens McLaren zelf, althans, maar toen lag er een te zwakke Honda-V6 achterin.

Boullier en Honda-topman Yusuke Hasegawa hadden tijdens de tests weinig positiefs naar huis te appen.

Podiums, laat staan zeges, zaten er tijdens die twee seizoenen niet in, maar 2017 zou volgens de planning het jaar moeten zijn waarin Honda eindelijk aansluiting vindt bij de andere motorleveranciers.

Rampweken
Het tegendeel lijkt waar. De wintertests zijn rampzalig verlopen voor McLaren en Honda, dat een motor heeft geproduceerd die te zwak en te onbetrouwbaar is, volgens McLarens Fernando Alonso.

“We hebben meer problemen gehad dan verwacht”, herhaalt Boullier hetgeen hij al eerder heeft moeten toegeven. “We wisten dat we wat problemen zouden hebben, maar zoveel…”

De enige oplossing, zo stelt Boullier, is gewoon samen met Honda hard blijven werken. “We kunnen daarbij niet emotioneel zijn, we moeten rationeel te werk gaan om beter te worden.”

Boullier betreurt het wel dat de problemen zich tijdens de wintertests hebben aangediend, in plaats van daarvoor, zodat ze al verholpen konden worden. “Helaas zijn we er pas tijdens de tests achter gekomen.”

Hoop en vertrouwen, daar is wat Boullier het vooralsnog mee moet doen.

Hoop
Honda heeft aangegeven de betrouwbaarheidsproblemen op tijd voor de seizoensopener op te lossen, maar denkt Boullier ook echt dat de McLarens daar de finish halen? “Ik hoop het, maar weet het niet.”

Of McLaren competitief kan zijn in 2017, is ook maar de vraag. “Ik denk dat de auto, het chassis, een goed platform is, maar weet niet of de motor op kan tegen die van Mercedes, Ferrari en Renault.”

“Als dat zo is, zullen we competitief zijn, maar zo niet, dan niet. Zo simpel is het”, moet Boullier toegeven. Het blijft dus bij hopen, al houdt Boullier ook vertrouwen: “Natuurlijk geloof ik er nog in.”