Eric Boullier, de teambaas van Lotus, vindt het onzin dat de Young Driver Test van Abu Dhabi naar Silverstone én van het eind van het jaar naar het midden van het seizoen is verplaatst.

De Young Driver Test werd de laatste jaren telkens na de Grand Prix van Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit gehouden, maar tien van de twaalf teams hebben besloten om na de Britse Grand Prix, die op 8 juli gehouden wordt, in Silverstone te blijven en de rookietest aldaar af te werken. De enige teams die wel in Abu Dhabi gaan testen, zijn Red Bull en Toro Rosso.

“Ik was altijd een supporter van de Young Driver Test in Abu Dhabi en vind het eigenlijk een beetje teleurstellend dat deze nu in Silverstone gehouden gaat worden”, zegt Boullier tegen Autosport.

“In mijn ogen was het altijd fijn om de rookietest aan het eind van het jaar – en op een mooie, warme locatie – te houden, dus ik was er niet zo gelukkig mee dat de keuze nu op Silverstone is gevallen.”

Volgens Boullier is deze keuze tot stand gekomen na ‘een flinke discussie’. “Ik was er tegen, want ik vind het onzinning om halverwege het jaar – als de jonge coureurs nog volop met hun seizoen bezig zijn en zich op het racen concentreren – te gaan testen.”

“Ik vind echt niet dat we jonge coureurs op zo’n manier van hun normale bezigheden kunnen afleiden”, vervolgt Boullier, die ook nog een ander minpunt ziet in de vorm van de aandacht die de teams jonge coureurs kunnen geven: “Je hebt nu een situatie waarin veel teams het als een mogelijkheid zullen zien om nieuwe onderdelen te testen en hun auto te ontwikkelen, waardoor de manier waarop ze tegen de test aankijken heel anders is.”

Dat Boullier en Lotus ondanks al zijn kritiekpunten toch het voorbeeld van de meerderheid van de teams volgen – en niet zoals de beide Red Bull-formaties toch in Abu Dhabi gaan testen – was volgens de teambaas echter onvermijdelijk. “Ik moet aan het belang van mijn renstal denken en wat dat betreft is Silverstone de beste optie, ondanks hoe ik persoonlijk tegen de Young Driver Test aankijk.”

“Stiekem hoop ik echter dat het gaat regenen in Silverstone, zodat we alsnog later in het jaar in Abu Dhabi kunnen testen”, besluit de Fransman, daarbij verwijzend naar de overeengekomen voorwaarde dat teams die met de Silverstone-test hebben ingestemd alsnog naar Abu Dhabi kunnen gaan als het tijdens de Young Driver Test slecht weer blijkt te zijn.