Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft geen goed woord over voor de in zijn ogen amateuristische gang van zaken in de slotfase van de kwalificatie. “Dit was Formule 1-onwaardig.”

Duidelijke Duitse taal dus van Wolff tegenover het Oostenrijkse ORF. “Iedereen wil een slipstream hebben, maar een paar vollidioten vooraan hebben de snelheid er zó uitgehaald dat uiteindelijk niemand op tijd over de streep kwam”, briest Wolff, wiens eigen coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas in het treintje van acht coureurs zaten dat het niet op tijd redde om nog een rondje te doen. Alleen Carlos Sainz en Charles Leclerc ontsprongen die dans.

Lees ook: ‘Uitgetelde’ Hamilton: ‘We zijn verslagen door de klok’

Verder terug in het treintje had op het laatst nog gas geven weinig nut. “Want ze kwamen er toch niet meer voorbij”, zegt hij over ‘zijn’ jongens.

Tegenover het Britse Sky Sports F1 steekt Wolff zijn mening evenmin onder stoelen of banken. “Dit leek wel iets uit een juniorklasse; we zagen er allemaal uit als idioten”, moppert hij. “Dit was Formule 1-onwaardig.” De wedstrijdleiding onderzoekt de gang van zaken ook, met in elk geval Nico Hülkenberg die zich als vermeende aanstichter nog moet komen verantwoorden.

Met de startposities van zijn coureurs – Hamilton tweede, Bottas derde – is Wolff dan overigens weer niet ontevreden. “Ik zou er vooraf voor tekenen op die plaatsen te finishen, maar we zijn natuurlijk allemaal racers en we hebben een goede raceauto, dus we mikken op meer in de race van zondag.”

Lees ook: Hülkenberg: ‘Iedereen hield iedereen op’