*

‘Uitgetelde’ Hamilton: ‘We zijn door de klok verslagen’

Daan de Geus

Daan de Geus

7 september 2019 16:39

‘Uitgetelde’ Hamilton: ‘We zijn door de klok verslagen’
Motorsport Images

Lewis Hamilton omschrijft het einde van de kwalificatie – waarin hij bij de acht van de tien coureurs hoorde die te laat onder de vlag door kwam om nog een rondje te doen – als een anticlimax, maar de Mercedes-rijder ziet kansen voor de race van zondag.

Van de tien coureurs die op het eind van Q3 nog een rondje deden terwijl de laatste twee minuten wegtikten, kwamen alleen Carlos Sainz en Charles Leclerc op tijd onder de vlag door om nog een laatste getimede ronde te doen. Hamilton niet, en zo was ook het gevecht om pole beslist met Leclerc die daarvoor al nipt voor Hamilton stond.

“Het was wel een beetje een anticlimax ja”, erkent Hamilton. “Het werkte hier gewoon heel gek qua timing, en iedereen die elkaar uiteindelijk op liep te houden om maar een goede plek te hebben voor die laatste ronden. We zijn zo eigenlijk op de klok verslagen, uitgeteld, met Ferrari dat pole pakte met hun eerste ronde en daarna dit…”

Best een beetje gevaarlijk, meent Hamilton. “Maar ergens ook wel leuk.” Voor Mercedes was het bovendien noodzaak te zorgen een slipstream te hebben, beklemtoont hij. “Want wij missen vermogen ten opzichte van Ferrari en daarom hebben we die slipstream nodig.”

Lees ook: Kwalificatie: Leclerc verslaat Hamilton in gevecht om pole na bizarre anticlimax

Hamilton is ondanks het gekke einde van Q3 ‘dankbaar’ dat hij op de eerste rij staat, benadrukt hij: “We kunnen zondag met Ferrari vechten en hebben ze vandaag gesplit, wat een goede teamprestatie is”, doelt hij op hoe teamgenoot Valtteri Bottas achter hem staat op P3, voor Ferrari’s Sebastian Vettel op de vierde plek. “En zondag wacht een lange run naar de eerste bocht”,  besluit hij strijdvaardig.

‘Had pole kunnen hebben’
Teamgenoot Bottas start zoals gezegd van de derde plek, maar volgens de Fin had het ook zomaar pole kunnen zijn – hij had namelijk tot twee keer toe geen kans een ‘vrij’ rondje te rijden. “Ook ik had pech met die laatste run, maar in mijn eerste vliegende ronde in Q3 kreeg ik een gele vlag in de laatste bocht en moest ik het dus ook laten lopen. Als ik dat rondje had kunnen afmaken en de kwalificatie was alsnog zo geëindigd, had ik nu – denk ik – pole gehad…”

Lees ook: Leclerc pakt zijn vierde pole voor Ferrari: ‘Wat een rotzooi was dat, maar we hebben pole’

Net als Hamilton prijst ook Bottas zich verder gelukkig dat hij alsnog goed vooraan staan. En ook hij is vastberaden zondag de strijd aan te binden met de Ferrari’s. “Ik ga er morgen van genieten.”

Lees meer over

Hamilton Mercedes