Mercedes-teambaas Ross Brawn denkt dat de start van het volgende seizoen minder onvoorspelbaar zal zijn dan in 2012: “Daar kennen we de banden inmiddels te goed voor.”

De eerste zeven Grands Prix van 2012 brachten zeven verschillende winnaars. Er viel dan ook geen peil te trekken op welk team wanneer goed zou zijn en welk niet. Dat had met name te maken met het onvermogen van de teams om de banden op de juiste manier te laten werken. Pirelli zal de teams in 2013 opnieuw van andere banden voorzien, maar Ross Brawn verwacht dit keer aanzienlijk minder problemen.

“Ik denk dat de teams dit keer beter in staat zijn om in te spelen op de verschillen tussen de diverse compounds”, aldus Brawn. “Waar voorheen de banden vrij standaard waren, zorgden de komst van Pirelli er opeens voor dat je veel bewustere, tactische keuzes moest maken wat betreft de banden. Daardoor werd elk team gedwongen de kennis over de banden verder te ontwikkelen.”

“Ik denk dat met name de topteams nu over voldoende kennis over de verschillende banden beschikken. Als we volgend jaar wederom aan nieuw rubber moeten wennen, zal dat door de ervaring van voorgaande jaren een stuk beter gaan. Elk team beschikt nu over mensen met meer dan genoeg expertise.”

Volgens Brawn is het echter niet uitgesloten dat er toch teams verrast gaan worden door de nieuwe compounds: “We testen in de winter vooral in hele koude omstandigheden, terwijl we de banden in warme oorden als Australië en Maleisië pas echt op de proef stellen. Ik denk alleen dat de teams zich makkelijker aan de nieuwe banden aan zullen passen.”