Ross Brawn, managing director van de Formule 1, pleit voor meer openheid in de sport. Hij wil de fans een betere ervaring geven en zorgen dat de teams stoppen met geheimzinnig doen over hun data.

Volgens Brawn blijven er nu grote kansen liggen op het gebied van het delen van informatie via digitale platforms. Liberty Media, de eigenaar van de Formule 1, wil via mobiele apps en Virtual Reality (VR) de fans meer betrekken bij de sport.

“Er is heel veel data beschikbaar in de Formule 1”, zegt Brawn tegen Motorsport.com. “Fans moeten hier meer toegang voor krijgen. Ik volgde de sport drie jaar op tv en ik miste echt de mogelijkheid om er dieper op in te gaan en meer te weten te komen”, meent de managing director.

Meedenken
Volgens Brawn moeten fans thuis op de bank mee kunnen denken, als ware ze aan de pitmuur op het circuit zitten. “We kunnen een programma ontwikkelen waarmee mensen thuis hun voorspellingen kunnen doen. Je ziet dan welke bandenkeuze je hebt, je ziet de duur van de pitstop, de posities van de auto’s op de baan en de gaten tussen de coureurs. Ik zou het fantastisch vinden als je dan zelf een pitstop zou kunnen plannen”, vindt hij. “Als iedereen toegang krijgt tot die data, zullen veel fans dat heel erg waarderen denk ik.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vroeger taboe, nu niet meer weg te denken: Openbare boardradio op tv.

Moeilijk
Brawn weet wel dat het moeilijk zal zijn om de teams ervan te overtuigen hun waardevolle data openbaar te maken voor iedereen. Hij vindt dat ze meer moeten kijken naar het grote plaatje en de sport in z’n geheel. Dat betekent dat de teams niet meer zo geheimzinnig moeten doen. “Vroeger was iedereen tegen het uitzenden van de boardradio op tv. Nu is het een heel interessant aspect van de race en doet niemand er meer moeilijk over”, meent hij.

Een concreet plan is er nog niet, maar volgens Brawn is het proces in volle gang. “Het duurt even, maar we kunnen de barrière van geheimzinnigheid echt doorbreken.”