Flavio Briatore, voormalig teambaas van Benetton en Renault, heeft in gesprek met Nico Rosberg zijn visie gegeven op de prestaties van Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur leek lange tijd op een vijfde wereldtitel af te koersen, maar na een reeks incidenten lijkt niet hij, maar Lewis Hamilton met het kampioenschap aan de haal te gaan. 

In zijn podcast Beyond Victory gaat Rosberg met de eigenzinnige Briatore in gesprek over de vraag wat er met Sebastian Vettel aan de hand is. Briatore windt er geen doekjes om: “Vettel heeft een hoop fouten gemaakt dit jaar, hij is zelf zijn grootste vijand. Ik geloof dat Ferrari een snellere wagen heeft dan Mercedes.”

Volgens Briatore is Vettel te veel bezig met het winnen van races. “Het doel is niet om races te winnen, maar om punten te behalen. Als je het kampioenschap wilt winnen maakt het niet uit hoeveel races je wint, maar hoeveel punten je behaalt. Je moet een race niet ingaan met het idee te winnen, maar met het idee om punten te behalen. Als je een kampioenschap wil winnen is een derde plek soms al bingo”, legt de Italiaan uit.

“Het belangrijkste is om op de baan te blijven. De race is meer dan zestig rondes lang, niet één ronde”, aldus Briatore. “Je wil geen incidenten, zoals op Monza. Rem gewoon en rijd rustig verder, je hebt nog zestig rondes om het goed te maken. Als je van de baan schiet heb je nul rondes om het goed te maken. Natuurlijk finish je alsnog als vierde, want de auto is snel, maar het doel is om punten te behalen.”

De fouten van Vettel ontstaan volgens Briatore door de stress die coureurs ervaren. “Coureurs moeten omgaan met enorme stress. Een slecht resultaat blijft dan in je hoofd hangen en elke fout zorgt voor meer druk. Je moet met die stress kunnen omgaan en zorgen dat je niet van de baan gaat. De lijn tussen winnen en tweede worden is flinterdun. Daar komt de stress vandaan, want mensen zijn alleen geïnteresseerd in de winnaar, niet in wie er tweede wordt.”