Volgens Flavio Briatore, de oud-teambaas van Benetton en Renault, heeft de Formule 1 behoefte aan een ‘goedaardige dictator’. Bij een meer democratische regeringsvorm is de sport volgens hem niet gebaat.

Briatore is een vertrouweling en goede vriend van Bernie Ecclestone. Ecclestone bestuurde de Formule 1 lange tijd als de facto alleenheerser, maar moet tegenwoordig meer verantwoording afleggen aan de teams, de internationale autosportbond FIA en CVC Capital, de grootaandeelhouder van de sport.

Over de toekomst van de 84-jarige Ecclestone wordt zeker de laatste jaren volop gespeculeerd, net zoals er zeker de laatste tijd veel gesproken wordt over de toekomst van de Formule 1, wat – al dan niet terecht – voor het beeld van een sport in crisis heeft gezorgd.

In gesprek met het Italiaanse RAI stelt Briatore nu dat Ecclestone volgens hem ‘nog minstens één of twee jaar doorgaat’ en dat de Brit de aangewezen persoon is om de Formule 1 te ‘hervormen’. “Hij heeft er de macht voor, mits hij meer steun krijgt van de FIA en CVC”, benadrukt Briatore.

Volgens Briatore is er verder geen pasklare opvolger voor Ecclestone, mocht hij om welke reden dan ook van het toneel verdwijnen. Briatore denkt verder dat het uitgesloten is dat er weer iemand komt die net als Ecclestone in z’n eentje de koers kan uitzetten en bijbehorende deals kan sluiten.

“Als Bernie verdwijnt, gaat zijn positie ook verloren. Zeker als CVC de sport blijft beheren. Zij zullen de Formule 1 dan ook in de praktijk onder de controle van een bestuursraad brengen en als ‘vervanger’ van Bernie simpelweg een bestuursvoorzitter aanstellen.”

“Voor de sport zou dat echter een verkeerde zet en foute structuur zijn. Voor de Formule 1 is het immers beter als je een goedaardige dictator hebt die de regels maakt”, zo meent Briatore, zijn steun uitsprekende voor het bestuursmodel dat ook nog altijd door zijn vriend Ecclestone geprefereerd wordt.