Een toekomstig titelgevecht met jonge toptalenten als Max Verstappen en Charles Leclerc zou Lewis Hamilton naarmate hij de latere dagen van zijn Formule 1-loopbaan nadert ‘enorm inspireren’. Dat denkt ex-Formule 1-coureur en Sky Sports-commentator Martin Brundle.

De 33-jarige Hamilton vocht in 2017 en dit jaar om de titel met generatiegenoot Sebastian Vettel (31) en won dat duel beide keren. Het roept de vraag op of Vettel in 2019 iets terug kan doen, of dat Hamilton deze tweestrijd nu het in die zin 2-0 staat definitief in zijn voordeel heeft beslist. “Dat weet ik echt niet, dat is niet te zeggen”, reageert Brundle, volgens wie ‘één ding wel duidelijk is’: “Door hoe dit jaar is gelopen, begint Hamilton als favoriet aan 2019.”

“Lewis heeft Sebastian nu immers twee keer verslagen en we weten dat hij zijn eigen teamgenoot Valtteri Bottas eronder heeft. De vraag is daarom wat Red Bull met Honda kan”, doelt hij op de nieuwe motorpartner voor het team van de energiedrankfabrikant voor 2019. “Ik denk dat het qua snelheid wel goed zal zitten voor Red Bull met Honda, maar qua betrouwbaarheid moeten we het nog maar zien.”

Brundle als podiuminterviewer met Vettel, Hamilton en Verstappen.

“Het vooruitzicht van een gevecht met jongens als Max en Charles is denk ik echter iets waar Lewis zich enorm op verheugt”, stelt Brundle, doelend op de 21-jarige, inmiddels vijfvoudige Grand Prix-winnaar Verstappen en de eveneens 21-jarige Leclerc, die volgend jaar de overstap maakt van Sauber naar topteam Ferrari. “Zeker nu Lewis langzaamaan de latere jaren van zijn carrière ingaat, denk ik dat dit duel hem daarin juist enorm zal inspireren.”

“Het wordt interessant”, verwacht Brundle. “Er zal in de toekomst een punt komen waarop Lewis zelf geen behoefte meer heeft aan de Formule 1, of waarop die kids de macht overnemen”, denkt de Brit, die van mening is dat zijn landgenoot Hamilton momenteel ‘precies op die sweet spot zit’ waar coureurs op hun best zijn: “Dan heb je het over dat ‘kruispunt’ van snelheid, racecraft, ervaring en geduld.”

“Lewis zit nu op dat punt waarop je zit voordat je wat ouder wordt, je zicht achteruit gaat en wat snelheid verliest. Als coureur bereik je dat punt aan het begin van de dertig. Ik zei vroeger altijd dat je piek tussen de 28 en 34 ligt, qua snelheid, ervaring en fitness, maar vandaag de dag zie je dat die jongens zo fit zijn dat ze langer door kunnen en hun hoge niveau ook langer vasthouden”, aldus Brundle, volgens wie dat ook voor Hamilton geldt.

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 16, komt Brundle verder aan het woord over de titelstrijd tussen Hamilton en Vettel en de psychologie daarachter, terwijl ook drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart zijn visie geeft. “Lewis is enorm gegroeid qua mind management.” FORMULE 1 nr. 16 ligt nu in de winkel of is hier online te bestellen.