FORMULE 1 Magazine verzamelt na elke Grand Prix de beste headlines en artikelen uit de buitenlandse media. Dit keer van de Grand Prix van Groot-Brittannië, een race die Max Verstappen snel zal willen vergeten, maar ook voor Charles Leclerc niet goed uitpakte.

Het is lastig kiezen waar te beginnen deze week. In Spanje waar de eerste overwinning van Carlos Sainz wordt gevierd? In het Verenigd Koninkrijk waar men trots terugkrijgt op een geweldig spektakelstuk met een zwart randje? Of in Duitsland waar de eerste punten van Mick Schumacher worden bejubeld?

La Gazzetta dello Sport

Laten we eerst een duik nemen in de roze sportkrant uit Italië. Dat is uiteraard te spreken over de eerste overwinning van de Scuderia sinds april en de eerste zege van Sainz in de Formule 1, maar de krant is ook kritisch. “Silverstone, de eerste triomf van Sainz! Maar Ferrari’s overwinning is een halve overwinning: Leclerc is slechts vierde.” Daarmee eindigt hij weliswaar voor Verstappen die slechts zevende werd, maar de Monegask had veel meer punten op de Nederlander kunnen inlopen als Ferrari een andere tactiek had gevolgd, schrijft de redacteur van dienst. “Ferrari brak de winning streak van Red Bull die sinds Imola had geduurd, maar de enige die echt kon lachen was Sainz. Die wist in zijn 150ste Grand Prix het taboe van de overwinning te doorbreken. De beslissing om Leclerc buiten te laten tijdens de safetycar is echter een raadsel. Door die zet miste de Monegask een grote kans om veel punten in te lopen op Verstappen wiens race al na twaalf ronden een beproeving werd.”

Marca

Dan naar Spanje, waar sportkrant Maca ‘het lastige besluit van Ferrari’ beschrijft: “Net toen het erop leek dat de race de kant van Leclerc op zou gaan, kwam de genadeklap voor de Monegask. De auto van Esteban Ocon had er genoeg van en met nog tien ronden te gaan was het tijd voor een lastige strategische beslissing. De logica dicteerde dat Leclerc een beschermde status zou hebben en dat hij naar de pits zou worden geroepen om zijn harde banden te wisselen voor een paar zachte banden. Maar in een merkwaardige wending riep Ferrari niet Charles, maar Carlos naar binnen om zo na de herstart een schild te vormen tussen Leclerc en Lewis Hamilton.” Dat Sainz daarvan niets wilde weten, valt hem te prijzen, vervolgt Marca. “Carlos op zachte en nieuwe banden tweede achter zijn teamgenoot en voor Hamilton. Hij kreeg te horen dat hij de maximaal toegestane afstand van tien auto’s moest laten vallen, maar reageerde daarop met het briljante antwoord: ‘stop met het bedenken van strategieën. Ik heb nieuwe banden, dit kun je niet van me vragen.’ Toen de safetycar weg was, versnelde hij maximaal en ging achter de Monegask aan om hem meteen in te halen.”

Daily Mail

Ook de Engelse tabloid Daily Mail heeft oog voor de overwinning van Sainz, maar de meeste aandacht gaat uit naar de rol die landgenoot George Russell speelde na de grote startcrash waarbij vooral Guanyu Zhou en Alex Albon het zwaar te verduren hadden. De auto van Russell raakte licht beschadigd, maar in plaats van terug te keren naar de pits, sprong hij direct uit zijn wagen om poolshoogte te gaan nemen bij zijn collega’s.

(Getty Images)

“Hij ging eerst kijken hoe het ging met Williams-coureur Albon, zijn beste vriend die ook bij het incident betrokken was geraakt. Vervolgens ging hij naar Zhou. Een heldendaad waardoor Russell zijn kans op een herstart van de race verspeelde”, schrijft de Daily Mail. “Hij noemde het ongeluk het engste wat hij in zijn leven had gezien.”

Bild

Ook in Bild natuurlijk aandacht voor de crash van Zhou en Albon, maar vooral ook blijdschap voor Mick Schumacher. De Duitser rijdt al anderhalf jaar rond in de Formule 1, maar was nog steeds puntloos. Hij leek op de wip te zitten bij Haas dat punten van hem eist. Op Silverstone was het dan eindelijk raak, Schumacher werd achtste. “Mick haalt zijn eerste punten in de Formule 1”, jubelt Bild. “Eindelijk is het hem gelukt! Het lange wachten is na 31 races ten einde. Dit zijn meteen de eerste Schumi-punten sinds november 2012, toen werd zijn vader Michael in Brazilië zevende.” Bild sprak met Sebastian Vettel over de punten van Schumacher. “Ik ben blij voor hem. Ik heb ‘m zelfs nog een plekje gegeven, wij waren gewoon niet zo snel”, aldus de viervoudig wereldkampioen die achter Schumacher op de negende plaats eindigde.