Volgens Jenson Button is het kwalijk en onterecht dat Sauber heeft gesteld dat het inzetten van Giedo van der Garde een veiligheidsrisico zou zijn, terwijl Sergio Pérez het goed vindt dat de Nederlander voor zijn rechten opkomt.

Button – de meest ervaren coureur op de grid, met 266 starts achter zijn naam – neemt het Sauber in gesprek met Sky Sports F1 kwalijk dat het team het in de rechtszaak tegen Van der Garde op de veiligheid heeft gegooid: “In de Formule 1 nemen we veiligheid zeer serieus, dus ik vind het spijtig dat ze zo lichtjes met zo’n belangrijk onderwerp omgaan en het als argumentatie in hun zaak hebben gebruikt.”

“Persoonlijk ben ik ook van mening dat het laten rijden van Giedo helemaal geen veiligheidsrisico’s met zich zou meebrengen en ik vind het zelfs nogal verrassend en oneerlijk om dat als argument tegen hem te gebruiken”, zo spreekt de McLaren-rijder klare taal.

Waar Button zich uitspreekt tegen de inhoudelijke argumenten van Sauber, daar steunt Force India-coureur Sergio Pérez – nota bene zelf een voormalige Sauber-coureur – Van der Garde vooral uit principe, want hij vindt dat contracten gerespecteerd moeten worden.

“Zo dien je coureurs niet te behandelen”, zegt de Mexicaan, verwijzend naar hoe Sauber met Van der Garde is omgesprongen. “Je moet respect hebben voor coureurs, net zoals je met eerbied met monteurs en engineers en hun contracten moet omgaan. Als je een overeenkomst hebt, dient dat gerespecteerd te worden, want afspraak is afspraak.”

Dat Van der Garde op een rechtszaak heeft aangestuurd, vindt Pérez meer dan begrijpelijk: “Je hoort vaak genoeg over coureurs die ondanks een contract op straat worden gezet, of dat ze jaren nadat ze bij een team zijn vertokken nog salaris te goed hebben. Giedo komt op voor zijn rechten, hij laat zien dat coureurs ook macht hebben. Ik vind dat een goede zaak. Niet alleen voor ons als coureurs, maar voor iedereen die in de Formule 1 werkt.”