De motormarkt van de Formule 1 verkeert in goede staat en ook een vertrek van Renault zou daar niks aan veranderen. Dat is de mening van Jenson Button van McLaren-Honda.

Renault wil eigenlijk niet verder met haar huidige klanten Red Bull en Toro Rosso – al neemt het wellicht wel het team van Lotus over – terwijl Honda vooralsnog alleen met McLaren samenwerkt. Teams die naar een klantenmotor op zoek zijn, zijn daardoor op Mercedes en Ferrari aangewezen.

Deze twee fabrikanten hebben echter hun eigen fabrieksteams, waardoor ze bijvoorbeeld niet geneigd zijn gelijkwaardigde motoren te leveren aan een team als Red Bull. Volgens onder meer Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone en Red Bull-teambaas Christian Horner is deze situatie niet gezond, maar Button kijkt er anders tegenaan, zo vertelt hij in gesprek met Autosport.

“Hoe meer motorfabrikanten er zijn, hoe beter voor de sport, maar voor Honda er dit jaar bij kwam, waren er ook maar drie motorleveranciers”, zegt Button, verwijzend naar het mogelijke terugtrekken van Renault als leverancier van klantenmotoren. “Ik heb echter gelezen dat ze Lotus willen kopen. Hopelijk komt dat rond, want dat betekent dat het aantal deelnemers op peil blijft.”

Los van dit soort perikelen, denkt Button dat de Formule 1 er goed voor staat omdat ‘het totaalpakket nog altijd de doorslag geeft’. “Aan alleen een goede motor heb je niet genoeg. Het gaat om de combinatie van chassis, motor, coureur en het aan de praat krijgen van de banden. Als je het niet wat al die vier aspecten betreft goed voor elkaar hebt, ga je niks winnen. In mijn ogen zit het dus wel goed met de sport.”

Het enige wat de wereldkampioen van 2009 specifiek als verbeterpunt noemt, is de grote financiële ongelijkheid onder de teams. “De strijd in de Formule 1 is fel, maar er bestaan grote verschillen tussen teams die genoeg geld hebben en renstallen die moeten schrapen om rond te komen. Hopelijk valt dat verschil te overbruggen, maar het gaat echt niet slecht met de sport”, herhaalt Button.