In Japan kon Jenson Button in de regen op Suzuka al zijn ervaring weer eens tentoon spreiden. Komend weekend in Sotsji liggen de kaarten anders geschud, want het wordt voor iedere coureur de eerste keer op het Russische circuit. Button is er niet minder begeesterd onder.

“Ik heb nog niets van mijn enthousiasme voor het rijden op nieuwe circuits verloren, dus ik kan niet wachten om de baan op vrijdagmorgen aan de tand te voelen”, zegt Button, die met zijn 264 starts de meest ervaren coureur op de grid is.

“Wat ik tot nu toe gezien heb, is dat de baan een soort kruising is tussen de circuits in Valencia en Zuid Korea. Er zijn tal van lange, snelle rechte stukken met betonnen muren ernaast, en een paar redelijk snelle bochten die gemaakt lijken om de auto’s op de proef te stellen.” Maar, zo weet Button: “Je leert een nieuwe baan pas echt kennen als je er voor het eerst op rijdt.”

Magnussen

De Deense rookie Kevin Magnussen kent het circuit van Abu Dhabi uit de Young Driver Test in 2012, en hij denkt dat het Sochi International Street Circuit er goed mee te vergelijken valt. “Het heeft net zulke licht krommende rechte stukken, die eindigen in scherpe bochten. Die worden spannend, want de auto zal er halverwege de bocht uit willen breken. Sotsji ziet er ook net zo plat uit als Abu Dhabi.”

Magnussen benadert de debuterende piste met een aanvallend oog: hij heeft al goed gekeken waar de inhaalmogelijkheden liggen. “Het is moeilijk om bochten aan te wijzen waar je goed in kunt halen, want er zijn geen plekken waar je echt enorm af moet remmen en de binnenkant op kunt zoeken. Misschien dat het in bocht 11 en 13 wel kan.” De jonge coureur verwacht een interessant weekend: “Als nieuweling verheug ik me op de kans om me op gelijke voet met de anderen te kunnen vergelijken.”