Jenson Button staat in 2017 niet meer op de grid, maar verwacht veel van zijn opvolger Stoffel Vandoorne. Net als van Red Bulls Daniel Ricciardo en Max Verstappen.

In een uitgebreid interview met Eddie Jordan voor Top Gear vertelt Button onder meer dat hij ‘onder de juiste omstandigheden’  graag voor Ferrari had gereden: “De kans heeft zich voorgedaan, maar ik dacht er toen beter aan te doen bij McLaren te blijven”. Ook zegt hij dat hij in de toekomst graag Le Mans zou doen, en rallycross, en dat als twintigjarige debuteren voor hem heel anders was dan voor de broekies van nu. “Tegenwoordig is het makkelijker, zolang je het talent hebt.”

“Ik had totaal geen ervaring toen ik in de Formule 1 kwam, geen idee hoe je een auto moest afstellen. Ik had een jaartje Formule Ford en een jaar Formule 3 gedaan, dat was het. Je had toen geen simulators en veel minder data”, somt Button op. “Je werd in het diepe gegooid en dan was het zwemmen”, memoreert Button, voor wie testen op het circuit ook een lastig verhaal was, destijds met Williams – BMW: “We reden een rondje en dan plofte de motor uit elkaar. Ik had bij mijn eerste race nog niet eens een superlicentie.”

Jongere garde
Volgens Button (36) is de situatie dus compleet anders voor de jongere garde van nu, waarbij hij desgevraagd antwoordt dat hij veel verwacht van Vandoorne, Ricciardo en Verstappen. Is zijn McLaren-opvolger Vandoorne namelijk een topper? “Ik denk het wel”, zegt Button. “Hij heeft de meest uitgebreide scholing gehad die mogelijk is in de opstapklassen en heeft het goed gedaan – en gewonnen – in elke klasse waar hij aan mee heeft gedaan.”

“Stoffel heeft volgens mij alle vertrouwen in zijn kwaliteiten, al zal hij het niet makkelijk krijgen met Fernando Alonso naast zich”, doelt Button op de Spanjaard die gedurende 2015 en 2016 zijn teamgenoot was en die volgens Button ‘in een race het meest lastig te kloppen is’ van alle teamgenoten die hij heeft gehad. “Als je een goede race rijdt, zit Fernando alsnog pal achter je. En als hij een goede race heeft, zit hij zeker voor je.”

www.sutton-images.com Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren, Fernando Alonso (ESP) McLaren and Jenson Button (GBR) McLaren at Formula One World Championship, Rd20, Brazilian Grand Prix, Practice, Interlagos, Sao Paulo, Brazil, Friday 11 November 2016.

Vandoorne, Alonso en Button, van links naar rechts.

Vandoorne moet er dus gewoon staan, stelt Button, wil hij zich aansluiten bij namen als Ricciardo en Verstappen, die volgens Button ‘geweldig voor de sport zijn’. “Daniel en Max zijn de jongens die in de toekomst vooraan zullen strijden. Ze hebben veel talent en kunnen een lange loopbaan in de Formule 1 hebben.”

Ricciardo – die door Button steevast ‘Ricky Bobby’ wordt genoemd, naar de hoofdpersoon uit de film Talladega Nights – wordt door Button desgevraagd specifiek getipt als een coureur met een grote toekomst. “Max is een geweldig talent en ik weet zeker dat hij op een dag ook voor de titel zal strijden, maar ik vind het geweldig hoe Daniel zich dit jaar heeft verbeterd. Hij is de oudere, meer ervaren coureur binnen Red Bull, maar heeft het niet begeven onder de druk en dat vind ik zeer indrukwekkend. Daarnaast is hij een hele goede kerel.”