Chase Carey, topman van de aanstaande Formule 1-exploitant Liberty Media, benadrukt dat de sport niet als dictactuur geleid moet worden: “Maar je kan niet iedereen altijd gelukkig houden”, beklemtoont hij tegelijkertijd.

Over de bestuursvorm van de Formule 1 is de laatste jaren veel te doen, waarbij er momenteel een quasi-democrastisch orgaan de lijnen uitzet: de F1 Strategy Group.

De regelgever FIA en uitbater FOM zijn daarin vertegenwoordig, maar de teams hebben er ook een stem in. Zij het dat dit alleen voor de vijf grootste teams geldt, en het best geklasseerde team dat hier niet bij hoort, wat op dit moment Force India is.

Nu Liberty Media de commerciële rechten van de Formule 1 begin 2017 in handen krijgt, zolang de overname doorgaat als gepland, is de bestuursvorm dus weer een bespreekpunt.

Chase Carey, door Liberty Media aangesteld als bestuursvoorzitter van de commerciële kant van de Formule 1, met Bernie Ecclestone onder zich als ceo, vertelt nu aan Formula1.com dat hij nog niet weet wat de beste vorm is.

“Het is belangrijk dat je weet wat iedereen wil en dat je dan als leider een visie hebt waarin dat weerspiegeld wordt, maar je kan niet iedereen altijd gelukkig houden”, weet Carey.

“Het is dus duidelijk geen taak voor een commité, want comités verzanden vaak in bureaucratie, maar het het mag ook geen dictatuur zijn, ook al zijn ze dat in de Formule 1 misschien wel gewend.”

Visie en doelen
Het belangrijkste, stelt Carey, is ‘leiderschap met visie en de juiste doelen voor ogen’. “Succesvolle ondernemingen draaien op goede leiders die weten wat de partijen willen – en er zijn er nogal wat in de Formule 1 – waarbij je vervolgens compromissen sluit.”

“Je kunt niet iedereen compleet gelukkig maken”, nuanceert Carey: “Maar hopelijk kun je iedereen wel gelukkig genoeg maken zodat ze in je geloven en in dit geval onderschrijven dat onze visie het beste is voor de sport in het algemeen.”

Formula One World Championship 2016, Round 15, Singapore Grand Prix, Singapore, Singapore, Saturday 17 September 2016 - L to R): Ron Dennis (GBR) McLaren Executive Chairman with Chase Carey (USA) Formula One Group Chairman.

Carey (rechts) met McLaren-topman Ron Dennis.

Investeren
Carey geeft daarbij te verstaan dat – ‘hoewel winst natuurlijk belangrijk is’ – Liberty Media de Formule 1 niet koopt om financieel leeg te trekken en snel geld te verdienen. “We kijken naar de waarde van de sport op de lange termijn. We willen investeren, de Formule 1 verder opbouwen.”

“Ik denk dat er geweldige kansen liggen als we op meerdere vlakken investeren”, zo noemt Carey uiteraard zaken als marketing en digitale platformen, maar ook het belang van de historie voor de sport, het ‘spannender’ maken van de circuits én het ideaal om in ‘alle grote wereldsteden’ een race te hebben.