*

Charles Leclerc: ‘Ik ben mentaal veel sterker geworden’

Vincent Malafronte

Vincent Malafronte

17 oktober 2018 17:00

Charles Leclerc: ‘Ik ben mentaal veel sterker geworden’
Sutton Images

Dit jaar maakte hij zijn debuut bij Alfa Romeo Sauber, volgend jaar rijdt hij voor Ferrari. Het gaat razendsnel voor Charles Leclerc. Daarvoor moest de coureur uit Monaco wel eerst een zwakte overwinnen.

In de Formule 1-podcast Beyond the Grid vertelt Leclerc openhartig over zijn vroegere emotionele zwakte en hoe hij die heeft overwonnen. Bij het racen op hoog niveau komt namelijk ontzettend veel druk kijken waar coureurs mee om moeten gaan.

Bovendien kreeg de jonge Leclerc met de dood van zijn goede vriend Jules Bianchi en van zijn vader twee harde klappen te verwerken. “Ik wist dat mijn mentale toestand mijn zwakke punt was en begon eraan te werken. Daarin heb ik ook hulp gekregen van de Ferrari Driver Academy. Ze trainen je om beter te reageren op situaties, zoals het verlies van een ouder.”

Leclerc, rijdend voor toekomstig teamgenoot Sebastian Vettel.

Ook voor het verlies van Bianchi en van zijn vader was Leclerc emotioneel. “Ik ben ontzettend toegewijd en was vroeger keihard voor mezelf. Ik werd boos als ik tweede werd, zelfs na een geweldige race. Ik was nooit blij. Met de leeftijd en het volwassen worden leerde ik echter om te genieten van een goed resultaat.”

De hulp van de trainers van Ferrari heeft Leclerc dus goed gedaan. “Ik legde te veel druk op mezelf en was te hard voor mezelf, wat nu niet meer zo is. Als je mij nu vraagt wat mijn sterkste punt is, is dat juist mijn mentale sterkte. Het is dus van een zwakte veranderd naar mijn grootste troef.”