Het was al een tijdje stil rond een eventuele Grand Prix in Zandvoort tot niemand minder dan wedstrijdleider Charlie Whiting zich ronduit positief uitliet over het circuit. “Ik denk dat het een erg mooie baan zou zijn.” En die teksten doen het goed in Zandvoort. 

Whiting is belast met alles wat te maken heeft met de veiligheid van circuits. Het was al bekend dat hij in september is wezen kijken op de baan in Noord-Holland. Zondag na de race in Sotsji liet hij zich tegen Motorsport.com vleiend uit over Zandvoort. “Ik denk dat Zandvoort geweldige potentie heeft”, zegt Whiting.

“Kijkend naar het circuit zelf en de veiligheid, denk ik dat het wel mogelijk is”, zegt Whiting over een mogelijk race. “Er is een mooi lang recht stuk waarop je op een goede manier DRS kunt gebruiken, en we zouden de historische elementen van het circuit verder intact kunnen laten.”

Circuit Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen eerder dit seizoen.

Veel wil een woordvoerder van het circuit niet kwijt over de mogelijkheden van Zandvoort maar de quotes van Whiting zijn gelezen. “Charlie Whiting is hier geweest om het circuit te inspecteren. Hij heeft een paar rondjes gedaan en hij was onder de indruk van de glooiingen en de omgeving van circuit.”

Een onderzoek van de gemeente Zandvoort en het circuit zelf vorig jaar wees uit dat er “geen onoverkomelijke knelpunten zijn om een Formule 1-race in Zandvoort te organiseren”. De bereikbaarheid en de infrastructuur van het circuit heeft wel een flinke verbetering nodig. Maar aan de baan zelf hoeft niet zoveel te gebeuren, stelde Whiting zondag: “Er moeten een paar dingen worden veranderd, maar daar lijkt men erg toe bereid te zijn.”

Wat die veranderingen precies zijn, wilde Whiting en ook de circuitwoordvoerder niet zeggen. “We hebben afspraken gemaakt om daar niets over te communiceren”, aldus de woordvoerder, om daar aan toe te voegen: “Dat verklaart ook waarom het al die tijd zo stil is geweest, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt.”

Lees ook: Formule 1 in Zandvoort: haalbaar, niet tastbaar.