Liberty Media-baas Chase Carey wil af van het beruchte Concorde Agreement, een overeenkomst tussen de teams die de verdeling van het geld bepaalt. De Amerikaan wil een minder omstreden systeem introduceren voor onbepaalde tijd.

In 2020 loopt het huidige Concorde Agreement af en moet er dus weer een nieuwe overeenkomst worden opgesteld. Liberty Media-baas Chase Carey ziet dit daarom als de uitgelezen mogelijkheid om een nieuw en minder omstreden systeem te introduceren. De Amerikaan vindt dat de huidige deal met een dreigende deadline voor de volgende afspraak alleen maar zorgt voor problemen waardoor plannen op de lange termijn moeilijk wordt.

“Ons doel is om een langdurig partnerschap te creëren”, zegt Carey. “Wat we nu hebben, is een partnerschap waarbij je om de zo veel tijd heronderhandelt over de volgende acht jaar. Dat is een continuüm. Dat zorgt voor een soort speltactiek, want iedereen wil er het beste voor zichzelf uithalen. Ik wil dat iedereen continu vooruit kijkt, en niet naar een specifieke datum in de toekomst.”

Carey hoopt dat de teams zich kunnen vinden in zijn visie en kijken naar het grote geheel en de toekomst van de sport, meer dan naar hun eigen portemonnee.

“Wat we doen is, we werken als partners die op de baan met elkaar concurreren”, zegt de Amerikaan. “Maar we delen een visie over de toekomst van de sport en we profiteren samen van de voordelen. Formule 1 was altijd een sport waar iedereen voor zichzelf bezig was. We willen de cultuur van de sport veranderen en een nieuwe cultuur creëren. Dat zal even duren, maar ik vertrouw erop dat het wel gaat lukken.”