CVC Capital, de grootaandeelhouder en commerciële uitbater van de Formule 1, heeft haar belang in de sport teruggebracht door een deel van haar aandelen te verkopen aan een andere investeerdersgroep.

CVC Capital had tot voor kort zo’n 63 procent van de aandelen in de Formule 1 in handen, maar heeft – zo heeft het gisteren via persbureau Reuters bekend gemaakt – een deel dat gelijk staat aan zo’n 21 procent van de aandelen verkocht aan drie andere investeringsmaatschappijen.

Met de verkoop van deze 21 procent is naar verluidt een bedrag van 1.6 miljard dollar – oftewel 1.25 miljard euro – gemoeid. Deze 21 procent is nu in handen gekomen van BlackRock, Norges Bank Investment en Waddell & Reed. Volgens The Telegraph heeft BlackRock nu net onder de 14 procent in handen en hebben Norges Bank en Waddell & Reed gezamenlijk iets meer dan 7 procent gekocht.

Door de verkoop van deze 21 procent heeft CVC Capital – het overkoepelende bedrijf dat via allerhande constructies onder meer Formule One Management en Formula One Administration bezit en waarvoor Bernie Ecclestone in essentie dus werkt – nog ‘maar’ 42 procent van de Formule 1 in handen.

De verkoop van dit deel is volgens mediaberichten een eerste stap in de aanloop op een verdere beursgang van de Formule 1. CVC zou van zins zijn om vanaf juni aandelen in ‘het product’ Formule 1 te gaan verhandelen op de beurs in Singapore. Hoe groot het deel is dat CVC aldaar wil gaan verhandelen, is nog niet bekend, maar er wordt gesuggereerd dat het (om te beginnen?) om zo’n 11 procent gaat.