Kimi Räikkönen heeft de naam een stille te zijn. Een vreemde of dooie zelfs, volgens sommigen. Maar zo vreemd en doods als hij soms voorkomt, is hij niet. Zolang er maar wat te racen valt, tenminste.

Het probleem is gewoon dat er naast de baan zo weinig is wat Kimi interesseert. Tijdens de FIA-persconferentie op donderdag, wordt dat weer duidelijk. Voor nieuwe coureurs is het verplicht opdraven nog wel leuk, maar zodra het nieuwtje eraf is, niet meer.

Dat blijkt wel uit de verveelde blikken van de zes verzamelde coureurs. De ervaren Rosberg, Vettel, Sutil en Hülkenberg kijken dof voor zich uit, terwijl het voor nieuwkomer Kevin Magnussen aan zijn uitdrukking te zien na slechts negen races of ook al blasé is, of hij als mede-Noord-Europeaan een goede poging doet het veruit meest uitgestreken gezicht van Räikkönen te imiteren.

Met een doodse blik zit Räikkönen het grootste deel van de sessie uit. Niet ongewoon dus, maar de desinteresse ‘straalt’ er bij hem gewoon wat meer vanaf. Het staren wordt enkel onderbroken door een moment waarop hij heimelijk met zijn telefoon speelt. Zelfs als hij vragen beantwoordt, verandert zijn blik niet, wat overigens wel perfect past bij de monotoon van de Fin.

Het enige moment waarop bij Räikkönen beleving valt te zien – nadat hij wel zelf voor een lach zorgt met zijn gemompelde ‘waarschijnlijk’ op de vraag of hij wel eerder zo hard is gecrasht als in Silverstone – is tijdens een kort onderonsje met Vettel. Räikkönen lacht zowaar breeduit, vlak voordat hij met starre blik vervolgens de persconferentie verlaat.

Later op de dag zien we Räikkönen echter weer lachend, zelfs geanimeerd (!) in de weer. Tijdens een door een sponsor van Ferrari georganiseerde kart-race voor TV-journalisten, waarbij Formule 1 dus helaas slechts toeschouwer is, doen rijders uit Ferrari’s stal mee.

Hoewel Räikkönen weinig te bespreken heeft met de ‘coureur’ van de Britse TV waar hij als gelegenheidsteamgenoot aan gekoppeld is, dolt hij op de grid met Fernando Alonso en Jules Bianchi, met onder meer gespeelde confronterende gebaren en een (mogelijk onbedoelde) imitatie van Alonso’s in Engeland vertoonde manier van meters smokkelen voor de start. In de race knokken Kimi en de andere Ferrari-mannen er ook vrolijk op los, met ook van Kimi een handje, vingertje of gebaartje hier en daar.

De Iceman lijkt te ontdooien! Net zoals hij een paar weken geleden tijdens een grasmaaier race voor Sky Sports ook al los kwam, voor zijn doen, maar helaas bevriest Kimi weer direct tijdens het sponsorplaatje en -praatje na afloop. Het bewijs is echter wel geleverd: Räikkönen kan – of het nou op een kart, grasmaaier of in een Formule 1 -auto is – nog altijd genieten van het racen. Het is alleen zo jammer dat er daarna weer over gepraat moet worden en van die poespas bij komt kijken.