HRT heeft zich vandaag primair gericht op het testen van de updates die het voor haar thuisrace in Spanje heeft voorbereid, al ging er ook aardig wat tijd verloren aan problemen met de bolide van Narain Karthikeyan.

Karthikeyan mocht in de eerste training niet rijden omdat HRT had besloten de Spanjaard Dani Clos die sessie te laten afwerken. In de tweede training had Karthikeyan die verloren tijd moeten inhalen, maar daar kwam het vervolgens niet van omdat technische problemen hem praktisch de hele sessie aan de kant hielden.

“Het is erg jammer dat ik vandaag geen getimede ronden heb kunnen rijden”, treurt Karthikeyan na. “Dit was echt niet hoe ik mijn weekend in Barcelona had willen beginnen”, moppert de coureur die door een technisch mankement al in zijn tweede rondje stilviel.

“Morgenochtend moeten we dit maar proberen goed te maken in het laatste trainingsuurtje dat ons nog rest, dus dat wordt hard werken”, voorspelt Karthikeyan. “Hopelijk gaat het ons nog lukken wat tijd goed te maken.”

Teamgenoot Pedro de la Rosa kende in tegenstelling tot Karthikeyan een probleemloze dag. “We hebben behoorlijk wat korte stints gereden om onze updates te evalueren”, vertelt hij.

“Ik durf al wel te constateren dat ze ons een stapje vooruit gaan opleveren, maar het is nog niet genoeg”, stelt de Spanjaard. “We moeten namelijk een nog grotere stap zien te zetten, maar hopelijk kan een grondige analyse van de verzamelde data ons helpen nog iets meer uit deze doorontwikkelingen te persen.”

Zoals gezegd mocht testrijder Clos vandaag in de eerste vrije training aan de bak, hetgeen voor hem de eerste keer was dat hij tijdens een Grand Prix-weekend in actie kwam. Dat dit ook nog eens voor eigen publiek was, zorgt er helemaal voor dat hij in zijn nopjes is: “Het gevoel dat ik kreeg toen ik de pits uit reed, valt echt niet te beschrijven”, zegt hij.

“Ik ben erg blij dat ik vandaag voor eigen publiek mocht rijden. Het was weliswaar allemaal wat onwenning omdat het mijn eerste kilometers in deze auto waren en hij eigenlijk voor Narain was afgesteld, maar ik heb toch aardig wat testwerk kunnen doen en ben er blij mee dat ik zo mijn steentje heb kunnen bijdragen.”