Jérôme d’Ambrosio maakt aanstaande zondag op Monza zijn debuut voor Lotus. Hij vervangt Romain Grosjean, die een wedstrijd geschorst is.

Grosjean werd zondag de eerste coureur in achttien jaar die geschorst werd voor roekeloos rijgedrag. De Fransman was eerder dit jaar al regelmatig betrokken bij incidenten in de openingsfases van Grands Prix. Na het door hem veroorzaakte startongeluk in België vond de FIA het welletjes. Ze besloten hem één race uit te sluiten van deelname.

Zijn vervanger is een logische keuze: testrijder D’Ambrosio. En dus niet Rubens Barrichello, die erkende wel oren te hebben naar een rentree in de Formule 1. Ook Jaime Alguersuari werd genoemd, vanwege zijn kennis van Pirelli-banden. De Spanjaard test dit jaar regelmatig voor de Italiaanse bandenfirma nieuw rubber.

D’Ambrosio werkt het hele jaar echter al voor Lotus. En dus is de keuze voor hem niet meer dan logisch. “Het was dit jaar altijd mijn doel om terug te keren in een F1-cockpit. Deze mogelijkheid grijp ik dus met beide handen aan”, zegt de Belg. “Monza is een fantastisch circuit en ik kan niet wachten om vrijdag de baan op te rijden. Ik heb, als derde rijder, elke wedstrijd met het team samengewerkt. Ben ook bij elke bijeenkomst aanwezig geweest waar de andere coureurs ook bij waren.”

“In dat opzicht ben ik dus goed voorbereid. Monza is een fantastische baan, maar is ook technisch lastig. Ik onderschat dit niet. Ik wil het vertrouwen dat het team in mij heeft uitgesproken uitbetalen door veel punten te pakken. Daarna sta ik het stoeltje weer af aan Romain. Hopelijk kan ik in deze race al mijn kwaliteiten tonen.”

Teambaas Eric Boullier was tevreden met de prestaties van zijn derde rijder tijdens de testweek in Mugello. “Toen we hem contracteerden, haalden we iemand binnen die ontzettend gemotiveerd, fris en getalenteerd is en in 2011 alle races reed. Hopelijk betaalt dat zondag zich uit. Jerome is goed verweven in het team en hij presteerde goed tijdens de testweek in Mugello.”

“Nu kan hij de uitdaging tijdens een Grand Prix aangaan op het uitdagende parcours van Monza. Met een auto die podiumwaardig is. Een ding is zeker: hij is een halve Italiaan en zal, naast Fernando Alonso, flink aangemoedigd worden! Het is een lastige klus voor Jerome, maar we proberen hem op alle mogelijke manieren te steunen.”