Jérôme d’Ambrosio, de test- en reservecoureur van Lotus, wil ook graag eens tijdens een vrije training laten zien wat hij kan en zinspeelt erop dat het daar later in het seizoen misschien van komt.

D’Ambrosio stelt in interview met La Libre dat hij graag tijdens een vrije training de kans wil krijgen om te laten zien wat hij kan: “Ik hoop dat ik ook kan laten zien waartoe ik in staat ben als ik aan een vrijdagtraining mag meedoen”, zinspeelt hij erop dat die mogelijkheid er in zit.

Over zijn kansen om dit jaar nog races te rijden, is d’Ambrosio verder duidelijk. “Ik denk dat ik pas in 2013 weer als racecoureur op de grid sta”, zegt de Belg, die vorig jaar nog het hele seizoen voor Virgin reed, maar deze jaargang tot een rol als derde rijder veroordeeld is.

Ondanks dat hij dit seizoen primair op de reservebank zit, denkt d’Ambrosio nog altijd er goed aan te hebben gedaan door als derde man bij Lotus aan de slag te gaan. “Ik klaag niet, want testrijder worden bij een groot team was voor mij simpelweg de beste optie”, benadrukt de coureur voor wie de kans op een racezitje zeer beperkt was nadat Virgin hem na de laatste race van 2011 op straat had gezet.

D’Ambrosio mocht gisteren overigens voor de eerste keer dit jaar kilometers maken in de Lotus E20, tijdens de eerste testdag op Mugello. De 26-jarige coureur uit Etterbeek reed in totaal veertig ronden en zette een vierde tijd neer. “Jammer dat ik door het weer niet zoveel kon rijden als gepland, maar ik begrijp dat het team me niet in zware regen de baan op wilde sturen”, zegt hij op de website van Lotus.

“Ondanks dat heb ik toch veel geleerd”, vervolgt d’Ambrosio. “Ik ben het team dan ook erg dankbaar dat ik mocht rijden, want het is goed voor mijn ontwikkeling om tijd in de auto te krijgen”, aldus de coureur die de E20 vandaag en morgen moet afstaan aan Romain Grosjean, die de rest van het testwerk op zich zal nemen.