Nummer 3 is zijn lievelingsnummer. Maar dat was al aan – nu teamgenoot – Daniel Ricciardo vergeven, toen hij vorig jaar met een luide knal de Formule 1 binnenwandelde. Max Verstappen week daarom gemakshalve uit naar een dubbele 3 als startnummer. Zondag bij de Italiaanse GP begint hij aan zijn 33ste GP, voor hem in elk geval een bijzondere. Formule 1 frist vanaf vandaag drie dagen lang het geheugen op met een terugblik op de afgelopen 32 races.

Grand Prix Australia, Albert Park, Melbourne, Australia, Formula1, Round 01, 2015. Photo: Peter van Egmond *** Local Caption *** Copyright: © 2015 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

De eerste meters van Max Verstappen in Australië.

2015

15 maart GP Australië
Het langverwachte en veelbesproken debuut, in dienst van Toro Rosso. Het eindigt in mineur. Net als Verstappen met verse banden op een klassering in de top-8 jaagt, hapert de Renault-motor. Een kwaal waarvan hij meer last zal krijgen.

29 maart GP Maleisië
Twee weken later dan gepland herschrijft Verstappen Formule 1’s geschiedenisboeken. Door zijn zesde plaats wordt hij de jongste coureur ooit die WK-punten achter zijn naam schrijft.

12 april GP China
De wereld maakt voor het eerst kennis met zijn inhaalkunsten. Verstappen stevent na een indrukwekkende voorstelling op een achtste plaats af, maar valt vier ronden voor het einde – opnieuw met motorpech – uit. “Frustrerend”, bromt hij.

Max Verstappen overtaking Felipe Nasr , Grand Prix China, Shanghai International Circuit, Shanghai, China, Formula1, Round 03, 2015. Photo: Peter van Egmond. *** Local Caption *** Copyright: © 2015 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

In China maakt Max Verstappen indruk met zijn inhaalacties.

19 april GP Bahrein
Verstappen geniet in de woestijn na een tegenvallende kwalificatie en derde uitvalbeurt (elektronisch probleem) alleen van het vuurwerk dat na afloop van de GP wordt afgestoken. “Drie keer met pech uitvallen in vier races is verontrustend.”

10 mei GP Spanje
Voor het eerst sinds anderhalve maand haalt hij weer de finish: elfde. Maar daar is ook bijna alles volgens hem wel mee gezegd. “Het is voor mij geen reden blij te zijn”, stelt Verstappen, die in Spanje rept over ‘een gemiste kans’.

24 mei GP Monaco
Bij de eerste vrije training klokt hij, debutant in de straten van Monte-Carlo, de één na snelste tijd. De race eindigt in ene fiasco: Verstappen klapt in volle vaart achterop Romain Grosjean. Volgens hem een ordianire braketest. “Hij remde tien tot vijftien meter eerder. Zoiets doe je niet.”

Max Verstappen (NDL) Scuderia Toro Rosso STR10 at Formula One World Championship, Rd6, Monaco Grand Prix Practice, Monte-Carlo, Monaco, Thursday 21 May 2015.

Max Verstappen in de straten van Monaco.

7 juni GP Canada
De beruchte Wall of Champions leert hij niet kennen. Maar de Canadese GP is door een gridstraf van vijftien plaatsen bij voorbaat een kansloze missie. Snel inpakken en wegwezen, luidt het devies na zijn vijftiende plaats.

21 juni GP Oostenrijk
Bij de thuisrace van zijn werkgever Red Bull scoort hij via een achtste plaats eindelijk weer punten. In de slotfase oogst Verstappen bewondering door Maldonado (met kakelvers rubber) in een lijf-aan-lijf-gevecht lang achter zich te houden.

5 juli GP Engeland
Drie rondjes duurt zijn optreden op gewijde Britse racegrond. “Ik weet niet wat er allemaal precies gebeurde, maar plotseling brak de auto uit en was het allemaal voorbij.” Een tegenvaller. Opnieuw.

26 juli GP Hongarije
Op het Mickey Mouse-circuit nabij Boedapest, de Hungaroring, scoort Verstappen zijn beste resultaat tot nu toe. Na een idiote race finisht hij als vierde. Nooit verwacht, toch gekregen. “Een perfect einde van een toch al geslaagde eerste seizoenshelft”, oordeelt hij.

BUDAPEST, HUNGARY - JULY 26: Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso finishes 4th during the Formula One Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 26, 2015 in Budapest, Hungary. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Max Verstappen is de gevierde man in Hongarije.

23 augustus GP België
Een thuisrace. Nederland loopt uit voor de nieuwe F1-sensatie. Hoewel hij vanaf P18 start, eindigt hij dankzij onder meer een gewaagde inhaalmanoeuvre op Felipe Nasr (buitenom in Blanchimont) als achtste. “Ik zag de fans steeds opstaan en juichen als ik langskwam. Mooi.”

Morgen op Formule 1.nl deel 2, donderdag deel 3.