Nummer 3 is zijn lievelingsnummer. Maar dat was al aan – nu teamgenoot – Daniel Ricciardo vergeven, toen hij vorig jaar met een luide knal de Formule 1 binnenwandelde. Max Verstappen week uit naar een dubbele 3 als startnummer. Zondag bij de Italiaanse GP begint hij aan zijn 33ste GP, voor de tiener in elk geval een bijzondere. Formule 1 frist het geheugen op met een korte terugblik op de afgelopen 32 races. Vandaag het (slot)deel 3. 

2016

1 mei GP Rusland
Naar later zal blijken de laatste race in dienst van Toro Rosso. De geruchten zwellen in Sotsji na lovende woorden van Red Bulls talentenscout Marko al aan, maar Verstappen blijft er stoïcijns onder. Hij verlaat Rusland met gemengde gevoelens. Door een kapotte motor ziet hij een top-6 klassering in rook opgaan. “We hadden hier dik punten kunnen scoren.”

Max Verstappen (NED), #33 wins his first Grand Prix, Red Bull Racing, Grand Prix Spain, Formula1, Round 05, Circuit de Catalunya, Barcelona, Spain, Formula1, 2016. Photo: Peter van Egmond. *** Local Caption *** Copyright: © 2016 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

In zijn eerste race voor Red Bull pakt Max Verstappen direct de hoofdprijs.

15 mei GP Spanje
De dag der dagen voor Verstappen en raceminnend Nederland. Verstappen is ten koste van Kvyat overgeheveld naar het moederteam en wint bij zijn Red Bull-debuut als eerste Nederlander een Grand Prix Formule 1. Vader Jos kan zijn tranen na afloop niet bedwingen, ook Max is in hoger sferen. Jarenlange arbeid en investeringen komen in Spanje samen en betalen zich uit. De innige omhelzing vertelt het hele verhaal van de lange weg die de Verstappens hebben afgelegd.

29 mei GP Monaco
Hij hunkert in zijn woonplaats naar revanche voor de crash van een jaar eerder. Maar opnieuw draait het kroonjuweel van de F1 op een deceptie uit. Drie keer komt hij in aanraking met de muur en vangrail. Over zijn inhaalrace heeft niemand het na afloop. “maar ik zal hiervan leren en sterker terugkomen”, bezweert Verstappen.

Max Verstappen einde wedstrijd vanwege crash, Grand Prix Monaco, Formula 1, Monaco. Round 06, 2016. Photo: Peter van Egmond *** Local Caption *** Copyright: © 2016 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

Na de euforie in Spanje volgt een deceptie in Monaco.

12 juni GP Canada
Met een knappe vierde plaats herstelt Verstappen zich van zijn uitglijders twee weken eerder in Monte-Carlo. Vooral de manier waarop hij Nico Rosberg in de slotfase van de race als een beginneling te kakken zet, levert hem applaus op. Hij kan niet alleen inhalen, maar ook verdedigen. En minstens zo goed.

19 juni GP Europa
Azerbeidzjan is de jongste loot aan Formule 1’s kalender. In de straten van de snikhete hoofdstad Bakoe lijkt er voor de Red Bulls door de lange rechte stukken weinig eer te behalen. Verstappen komt door bovenmatige bandenslijtage als achtste over de finish. “Er zat niet meer in”, zegt hij met berusting.

3 juli GP Oostenrijk
Hij beschadigt op vrijdag twee keer zijn auto op de kerbstones, ware sluipmoordenaars op de Red Bull Ring. Verstappen klaagt over de hoogte, maar krijgt geen bijval van zijn collega’s. In de race is hij ouderwets op dreef. Hij komt na Hamilton als tweede over de streep, tot groot genoegen van Red Bulls topman Mateschitz. De tiener is de miljoeneninvestering waard.

2nd place for Max Verstappen (NED), #33, Red Bull Racing, Grand Prix Oostenrijk 2016, Formula1, Round 09, Circuit Red Bull Ring, Spielberg, Austria. Photo: Peter van Egmond. *** Local Caption *** Copyright: © 2016 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

Op het thuiscircuit van Red Bull pakt Max Verstappen de tweede plaats.

10 juli GP Engeland
Op een natte baan demonstreert hij zijn vakmanschap, is hij de snelste man op de baan. Verstappen geeft collega Rosberg rijles in de regen. Toch pakt de Duitser hem op het droge terug, maar een straf (hij krijgt verboden instructies via de boordradio) kost hem alsnog de tweede plaats. Binnen een week is Verstappen achter Hamilton ‘best of the rest’.

24 juli GP Hongarije
Het is misschien wel dé kans om weer een race te winnen. Verstappen weet het. Maar een slordigheidje in de kwalificatie (te laat over de finish voor een laatste geklokte ronde) is een slecht voorteken. In de race finisht hij als vijfde en krijgt er ruzie met Räikkönen. Volgens de Fin wijkt de tiener bij zijn inhaalpogingen te vaak van zijn lijn af. Onzin, beweert Verstappen.

31 juli GP Duitsland
De Red Bulls willen Ferrari voorblijven en slagen daar op de Hockenheimring glansrijk in. Ricciardo eindigt als tweede, Verstappen als derde. Hij gaat in het teambelang zonder morren opzij voor zijn Australische teamgenoot. De zomerstop komt precies op tijd.

Max Verstappen (NED), #33, Red Bull Racing, Grand Prix Belgium, Spa-Francorchamps Circuit, Belgium, Formula1, Round 13, 2016. Photo: Peter van Egmond *** Local Caption *** Copyright: © 2016 Peter van Egmond. Use with credit to the photographer (mandatory). Unauthorized use is prohibited.

Max Verstappen zorgt voor volle tribunes in Spa-Francorchamps.

28 augustus GP België
Spa-Francorchamps kleurt oranje, tienduizenden Nederlandse fans overspoelen de Ardennen. Verstappen geeft ze bij de kwalificatie waar voor hun geld (tweede), waardoor hij de jongste coureur ooit is die vanaf de eerste startrij vertrekt. De race is na een paar honderd meter feitelijk al gedaan. Vettel tikt in La Source Räikkönen aan, de Fin Verstappen. “De Ferrari’s hebben mijn race verziekt”, foetert hij nadat hij als elfde over de streep is gekomen. Zijn feestje eindigt in een nachtmerrie.

4 september GP Italië
Nummer 33 van nummer 33 in de Formule 1. In Italië staan de tifosi ongetwijfeld op scherp na Verstappens snoeiharde kritiek in België op de Ferrari’s. Brengt zijn geluksgetal hem op het hogesnelheidscircuit van Monza geluk? Zondagmiddag volgt het antwoord.

Lees hier deel 1 en deel 2 terug.