Volgens HRT rijdt Pedro de la Rosa zondag zijn honderdste Grand Prix. Een eenvoudige optelsom leert echter dat dat nog helemaal niet het geval is. De Spanjaard start zondag zijn 97e Grand Prix.

De Spanjaard was wel aanwezig als coureur bij meer dan honderd raceweekenden. Zo reed hij in zijn tijd als testrijder bij McLaren meerdere vrijdagtrainingen. En als racecoureur begint hij vrijdag inderdaad aan zijn honderdste F1-weekend. Hij deed echter niet mee aan ál die races die daarop volgden.

In 2000 deed hij officieel niet mee aan de GP van Monaco omdat hij geen reservewagen had voor de herstart en in 2010 startte hij niet aan de Grand Prix van Maleisië. Begin dit jaar was hij weliswaar met HRT actief in Australië, maar mocht hij vanwege een te langzame kwalificatietijd niet deelnemen aan de race.

Niet dat dat HRT dus tegenhoudt om van het weekend de taart voor De la Rosa aan te snijden. “Het is natuurlijk erg bijzonder om deze mijlpaal te bereiken”, aldus de 41-jarige Spanjaard. “Ik ben erg gemotiveerd voor deze race. Niet alleen omdat dit een jubileumrace is, maar juist omdat ik denk dat we hier competitief zullen zijn. Dit circuit lijkt op Canada. Topsnelheid en remmen is belangrijk. Daar ligt onze kracht.”

In Canada viel zowel hij als Narain Karthikeyan echter al vroeg in de race uit door defecte remmen. Ook teambaas Luis Pérez-Sala lijkt dat te zijn vergeten. “Dit is een klassieker op de kalender. Het is het snelste circuit van het kampioenschap. Onze auto zou goed moeten passen bij dit parcours. Onze topsnelheid is goed en datzelfde geldt voor onze remmen. Ik ben er dus van overtuigd dat we hier goed gaan presteren”, stelt de Spaanse teambaas

“Het wordt een speciale race omdat Pedro zijn honderdste race rijdt. Daar kijken wij naar uit. Maar weinig coureurs kunnen zolang meedraaien en hetzelfde respect verdienen als het veld voor Pedro heeft. Hij is een aimabele coureur en persoon en wij zijn enorm trots dat hij deze mijlpaal bij ons bereikt.”