Als het Formule 1-seizoen 2012 komende maart van start gaat, zal Pedro de la Rosa 41 jaar oud zijn. Een vergevorderde leeftijd voor een Formule 1-coureur, maar geen issue volgens de Spanjaard.

 

De la Rosa zal volgend jaar in Melbourne de op één na oudste coureur zijn: alleen Michael Schumacher, die begin januari 43 wordt, is namelijk ouder dan de HRT-coureur.

 

“Voor mij is mijn leeftijd echter niet belangrijk”, beklemtoont De la Rosa in gesprek met Autosport. “Het gaat erom hoe oud je je van binnen voelt. Veel coureurs van de generatie onder mij hebben hun Formule 1-debuut gemaakt toen ze rond de twintig waren en zijn dan, tien jaar later, op hun dertigste al opgebrand. Ik maakte mijn debuut echter pas op mijn 28e, dus voel me mentaal nog jong.”

 

Hoewel De la Rosa’s loopbaan in de Formule 1 al in 1999 begon en hij inmiddels dus dertien jaar in de sport rondloopt, klopt het dat hij in vergelijking tot zijn collega’s betrekkelijk weinig heeft geracet. De la Rosa heeft in dertien seizoenen tijd namelijk ‘pas’ 85 races gereden en heeft gedurende een aantal relatief lange periodes enkel als testrijder gefungeerd.

 

Ook op het fysieke vlak verwacht de veertiger het daarnaast nog prima aan te kunnen: “Als je – zoals ik – je hele leven lang goed voor jezelf hebt gezorgd, dan is de Formule 1 fysiek niet zo heel zwaar”, stelt de coureur die voor Arrows, Jaguar, McLaren en Sauber heeft geracet. “In de Formule 1 gaat het er niet zozeer om dat je super sterk bent, maar is uithoudingsvermorgen veel belangrijker.”

 

“Bij bijvoorbeeld wielrenners en marathonlopers zie je ook dat ze in hun piek zijn als ze rond de 35 jaar zijn, en de Formule 1 kun je fysiek gezien eerder vergelijken met een duurloop dan een sprint van honderd meter.”

 

“Ik heb dus vertrouwen in mijn kwaliteiten en hoe ik er fysiek voor sta, maar als ik niet meer zo goed blijk te zijn als ik nu denk, dan zal ik daar ook eerlijk voor uitkomen. Ik wil namelijk geen stoeltje bezet houden dat anders naar een jongere en snellere coureur kan gaan.”