*

De manieren waarop Hamilton al in Mexico kampioen kan worden

Laurens Stade

Laurens Stade

25 oktober 2019 10:00

De manieren waarop Hamilton al in Mexico kampioen kan worden
Motorsport Images

Lewis Hamilton stevent af op zijn zesde wereldtitel. Met nog vier races te gaan is het verschil met Valtteri Bottas groot genoeg dat hij dit weekend in Mexico al kampioen kan worden, maar daarvoor moet de Brit nog wel zijn best gaan doen.

Het verschil tussen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas bedraagt momenteel 64 punten. Als Hamilton, net als vorig jaar en 2017, al kampioen wil worden in Mexico moet hij naar Amerika vertrekken met een verschil van minstens 78 punten. Hamilton en teambaas Toto Wolff schatten de kansen van Mercedes dit weekend laag in, maar mocht de Brit toch de race winnen heeft hij er genoeg aan als Bottas vierde eindigt, mits Hamilton het bonuspunt voor de snelste raceronde pakt. Datzelfde is ook het geval als Hamilton derde eindigt en Bottas negende.

Eindigt Bottas vijfde of lager terwijl Hamilton de race op zijn naam schrijft, mag de Brit zich opnieuw tot kampioen kronen. Wanneer Hamilton niet wint en tweede eindigt, wordt het al meteen stukken lastiger om zijn zesde wereldtitel al veilig te stellen. Bottas moet dan achtste of lager eindigen, mits de Fin niet het bonuspunt voor snelste raceronde pakt als hij als achtste over de finish komt. Bij een derde plaats voor Hamilton gaat het bonuspunt nog een grote rol spelen, omdat de Brit dan alleen direct kampioen kan worden als Bottas buiten de toptien eindigt. Bij een negende plaats voor Bottas moet Hamilton het bonuspunt hebben, terwijl Bottas met een tiende plaats nog een stokje kan steken voor de kroning van Hamilton, mits de Fin het bonuspunt pakt.

Lastig weekend voor Mercedes
Mercedes heeft de afgelopen twee keer geworsteld op het Autódromo Hermanos Rodríguez, met niet meer dan één podiumplek in twee jaar tijd en de zege telkens ver buiten bereik. ”De komende vier races worden niet makkelijk voor ons, en we verwachten dat Mexico zelfs de lastige race voor ons wordt”, vertelt Wolff. Hamilton sluit zich aan bij zijn teambaas. ”Mexico is over het algemeen de slechtste race van het jaar voor ons. Het gaat een zware race worden. De laatste paar races hier waren matig, hoewel we hier het kampioenschap hebben gepakt”, zegt de Brit.

”Ik hoop op een beter weekend, maar het zal lastig worden om Ferrari te verslaan met die lange rechte stukken. We hebben geen hoop dat we de rechte stukken zullen overleven, dat is zeker. Maar je moet ook kijken naar de rest. McLaren wordt steeds sneller op de rechte stukken, net als Red Bull, dus het zal een lastig weekend worden. Ik verwacht niet dat het in Mexico al gaat gebeuren”, aldus Hamilton. Bottas wil ondanks de kleine kans nog niet opgeven. ”Ik geef niet op zolang er theoretisch nog een mogelijkheid is. Ik ben wel realistisch dat ik veel geluk moet hebben om de resterende races te winnen”, aldus Bottas.

Foto: Motorsport Images