Maria de Villota herstelt nog altijd goed van haar zware verwondingen. In juli 2012 verloor ze haar rechteroog toen ze tijdens haar eerste test voor Marussia tegen de laadklep van een vrachtwagen reed.

“Ik voel me erg goed”, aldus een opgetogen De Villota. “Mijn herstel verloopt eigenlijk heel voorspoedig. Volgens mijn doktoren helpt het dat ik een atlete ben en dat ik nooit heb gerookt of gedronken. Ik voel me nog steeds wel wat slapjes en ik heb nog regelmatig last van hoofdpijn. Ik blijf daar echter rustig onder, omdat ik weet dat het de goede kant opgaat.”

“Hoewel het nu redelijk goed met me gaat, was het in het begin heel moeilijk. Alledaagse dingen als jezelf een glas water inschenken, gingen heel moeizaam. Voorwerpen opvangen uit de lucht was lange tijd onmogelijk. Nu gaan dit soort dingen veel beter.”

De Spaanse onderneemt momenteel stappen om weer op een veilige manier achter het stuur van een auto plaats te kunnen nemen. Autorijden blijft immers een passie van De Villota en wat dat betreft koestert ze ook geen wrok tegen de Formule 1.

“Ik mag heel gelukkig zijn dat ik nog leef en zo beschouwd is niemand mij iets verschuldigd. Ik ben de verschillende teams en coureurs bijzonder dankbaar dat ze mij hebben gesteund in moeilijke tijden. Ik hoop alleen dat de veiligheid voortdurend verbeterd blijft worden. Ik zal me daar voor in blijven zetten.”

Maria de Villota zal in samenwerking met de FIA eveneens haar steentje blijven bijdragen aan het streven om meer vrouwen in de internationale autosport actief te krijgen.