Voormalig Formule 1-coureur Andrea de Cesaris is zondag bij een motorongeval in Rome om het leven gekomen. De Italiaan is 55 jaar oud geworden.

De Cesaris had een lange staat van dienst in de koningsklasse. De Romein debuteerde in 1980 in de Formule 1 en zou uiteindelijk tot en met 1994 in de sport actief blijven en in totaal 208 Grands Prix rijden voor een groot aantal teams.

De Cesaris reed onder meer voor Alfa Romeo, McLaren, Minardi, Scuderia Italia en Jordan. Hij finishte nooit beter dan tweede, maar deed dat wel twee keer: voor Alfa Romeo in 1983 in de Grands Prix van Duitsland en Zuid-Afrika. Ook werd hij door de rest van zijn jaren in de Formule 1 nog drie keer derde.

In ’83 eindigde De Cesaris mede dankzij zijn twee tweede plekken als achtste in het WK. Zijn beste resultaat. De Cesaris bracht grote delen van zijn Formule 1-loopbaan door in het midden- en achterveld, maar wist geregeld op te vallen en boven zijn materiaal uit te stijgen en voor een uitschieter te zorgen, al viel hij ook vaak uit, niet zelden door eigen toedoen.

In 1991 en 1992 liet hij, inmiddels als oudgediende, echter zien als coureur de kar nog altijd prima te kunnen trekken. Als de facto kopman van Jordan werd hij in 1991 negende met negen punten, alvorens in ’92 met één puntje minder op dezelfde plaats te eindigen in dienst van Tyrrell.

In zijn laatste seizoen was De Cesaris door zijn schat aan ervaring een gewaardeerde invaller bij Jordan en Sauber. Bij Jordan verving hij gedurende twee races de geschorste Eddie Irvine. In Monaco scoorde hij met P4 drie punten voor Jordan.

Toen Irvine na twee races terugkeerde, nam De Cesaris bij Sauber de plek van de geblesseerde Karl Wendlinger over. De Cesaris reed negen races voor het team en scoorde één punt. Zijn laatste race was de Grand Prix van Europa van 1994, waarin hij de finish niet haalde.

Na zijn Formule 1-pensioen werd De Cesaris zakenman. Ook reed hij in 2005 en 2006 nog in de Grand Prix Masters, de serie voor oud-Formule 1-coureurs. De Cesaris stond daarin nog altijd zijn mannetje.