McLaren-protegé Nyck de Vries vindt dat de Belg Stoffel Vandoorne het ‘hartstikke verdient’ volgend jaar Formule 1 te rijden voor McLaren.

De Vries (21) en Vandoorne (24) maken allebei deel uit van McLarens young driver programme. Vandoorne, die al één Grand Prix heeft gereden, Bahrein 2016 als vervanger van de geblesseerde Fernando Alonso, heeft nu een racezitje bij McLaren gekregen voor 2017. De promotie van Vandoorne, noemt De Vries ‘heel erg goed’. “Het is erg mooi dat Stoffel nu de kans krijgt die hij verdient.”

Geeft de promotie van Vandoorne, de GP2-kampioen van 2015, De Vries hoop voor zijn eigen toekomst? “Er komt wat meer ruimte, dat is natuurlijk fijn. McLaren heeft Kevin Magnussen (in 2014, red.) en nu Stoffel een kans gegeven. Dus hoop? Ja, maar aan de andere kant: het is zo dichtbij, maar ook zo ver weg. Je moet je iedere keer opnieuw bewijzen, anders houdt het gewoon op.”

www.sutton-images.com Stoffel Vandoorne (BEL) McLaren MP4-31 at Formula One World Championship, Rd2, Bahrain Grand Prix Practice, Bahrain International Circuit, Sakhir, Bahrain, Friday 1 April 2016.

Vandoorne kreeg dit jaar in Bahrein een voorproefje van het echte werk. In 2017 rijdt hij het hele jaar voor McLaren.

De Vries rijdt momenteel in de GP3 voor ART, het team waarvoor Vandoorne in 2014 en 2015 in de GP2 uitkwam. Is de stap naar de GP2 voor De Vries, de nummer vier in de GP3, zeker voor 2017? “Een zekerheidje is het zeker niet”, antwoordt hij. “In deze sport zijn geen garanties. Ik weet het niet. We moeten afwachten.”

Wanneer over zijn toekomst gesproken gaat worden, weet De Vries nog niet. “Voor de buitenwereld lijkt het altijd alsof dit soort dingen erg gepland zijn, maar dat is het niet. Je moet je ook voorstellen: McLaren heeft een Formule 1-team, tweeduizend werknemers en een auto die een beetje onder de maat presteert, dan staat Nyck de Vries niet eerste op hun prioriteitenlijstje. En dat is natuurlijk ook heel erg reëel. Dus daar moeten we mee leven.”