De Belgische debutant Stoffel Vandoorne heeft in zijn eerste kwalificatie in de Formule 1, in Bahrein, de veteraan Jenson Button verslagen.

Buttons gelegenheidsteamgenoot, die bij McLaren dit weekend het plekje van de geblesseerde Fernando Alonso overneemt, was op het Bahrain International Circuit 0.064 seconde sneller.

Vandoorne eindigde zodoende op de twaalfde plek, met Haas’ Esteban Gutiérrez er tussenin en Button als veertiende. “Ik mag niet klagen”, zegt Vandoorne na afloop in reactie daarop.

Formula One World Championship 2016, Round 2, Bahrain Grand Prix, Manama, Bahrain, Saturday 2 April 2016 - Stoffel Vandoorne (BEL), McLaren F1 Team

Vandoorne zorgt voor vuurwerk in Bahrein.

“Ik wist niet goed wat ik van de kwalificatie moest verwachten, maar stapte met een goed gevoel in, vanwege hoe het vrijdag in VT2 was gegaan”, zegt de coureur die daarin elfde was, terwijl Button toen de derde tijd liet noteren.

Meedoen in de toptien zat er dit keer voor beide McLaren-rijders niet in, maar Vandoorne heeft het gevoel dat hij het maximale eruit heeft gehaald. “Het was daarbij een verrassing voor me dat ik Jenson wist te kloppen”, erkent hij.

“Ik had na de vrije trainingen wel het gevoel qua pace bij hem in de buurt te zitten, dus ik wist dat ik hem kon verslaan als ik erin zou slagen me nog wat verder te verbeteren.”

Dat is dus gelukt en ‘geeft een goed gevoel’, vertelt Vandoorne. “Maar het belangrijkste is natuurlijk om het goed te doen in de race”, weet de Vlaming, die zich niet aan voorspellingen waagt.

“Ik heb er vertrouwen in dat ik het goed kan doen, maar we moeten maar afwachten waar dat ons brengt. Voor het zover is, hebben we echter nog wel wat huiswerk te doen vanavond.”

Button
Teamgenoot Button staat in een eerste korte reactie niet zozeer stil bij de kwalificatienederlaag. Waar de 36-jarige Brit vooral mee zit, is dat hij het gevoel heeft dat hij Q3 had kunnen halen, maar dit niet is gelukt.

“De auto is dit weekend echt goed. Als de balans in Q2 net zo goed was geweest als daarvoor in Q1, had ik zeker een kans gehad om Q3 te halen”, baalt de nummer veertien, die negende was in Q1, vijf plekken voor Vandoorne.

In een uitgebreidere reactie ten overstaan van Autosport prijst Button zijn jonge collega echter: “Stoffel heeft het goed gedaan, ik niet. Zeker in Q2 deed hij alles goed, terwijl ik het liet zitten.”

“Het is indrukwekkend”, zegt Button over Vandoorne’s optreden. “Hij is snel en competitief. Hij heeft hier in de GP2 gewonnen en ik denk dat hij hier nu heeft bewezen hoe goed hij is. Ik ben benieuwd hoe hij het in de race doet.”

Dat er nu in plaats van een andere hoog aangeschreven veteraan zoals Alonso een jong talent naast hem rijdt, verandert volgens Button echter niets voor hemzelf: “Ik heb altijd goede teamgenoten gehad en druk hoort erbij.”