Verbeter de wereld, begin bij jezelf – dat lijkt het credo te zijn dat Ron Dennis hanteert in zijn ideeën over hoe de Formule 1 zichzelf weer populairder kan maken bij het publiek.

De McLaren-baas maakt zich zorgen over de teruglopende populariteit van de sport, en vindt dat er voor de constructeurs een belangrijke verantwoordelijkheid is weggelegd om daar wat aan te doen. “Ik denk dat de teams eens goed naar zichzelf moeten kijken. Je kunt niet gaan zitten wachten tot anderen het doen, dus moeten we het op onze eigen manier doen. Hopelijk kunnen we zo bijdragen aan een gezonde toekomst voor de Formule 1, want de sport moet veranderen”, legt Dennis uit.

Om te beginnen is het van belang te begrijpen waarom er minder mensen naar de races kijken, en op sommige circuits het publiek ook voor een deel weg blijft. “Hoe kan het in Engeland en Oostenrijk helemaal vol zijn, en dan ineens halfleeg in Duitsland? Daar moet toch een reden voor zijn. De prijzen van de toegangskaartjes? Een gebrek aan nationale helden? Hoe dan ook, we moeten er iets aan doen – en die verandering kunnen we bij McLaren beginnen.”

Van de omschakeling waar de Formule 1 aan moet geloven, heeft Dennis eerder voorbeelden gezien in sporten als cricket, golf en zeilen, die flink aan populariteit gewonnen hebben. “We kunnen niet egoïstisch zijn en denken dat we alleen even de race hoeven uit te zenden”, trekt de Engelsman van leer. De Formule 1 zou om meer moeten gaan dan de race alleen: “De race is een beetje als het trapezenummer aan het einde van een circusvoorstelling. De Formule 1 besteedt alleen te weinig aandacht aan de andere acts. Maar we kunnen het zeker verbeteren.”