Er zijn een paar zaken in de Formule 1 waar Ferrari-president Luca di Montezemolo zich al jaren stoort, en dus blijft hij erop hameren dat het testverbod moet worden opgeheven en teams toestemming moeten krijgen om bolides aan andere renstallen te leveren.

Op de officiële Ferrari-website doet Di Montezemolo uit de doeken waarom hij zo graag wil dat (top)teams toestemming krijgen om een derde auto in te zetten en deze dan door een kleiner team te laten gebruiken: “Als je dat doet krijg je een competitiever startveld en geef je jonge talenten ook gelijk de kans om race-ervaring op te doen.”

“Het is daarnaast ook een manier om de kosten te besparen”, benadrukt de Italiaan, die verder vindt dat het testverbod maar eens moet worden opgeschort. “Ik ben het er mee eens dat er in de jaren rond 2005 teveel werd getest, maar we zijn nu doorgeslagen naar het andere uiterste. Door het testverbod ligt de nadruk bovendien te zeer op het gebruiken van computersimulaties en -modellen.”

Wat Ferrari zelf betreft zijn er volgens Di Montezemolo geen grote veranderingen binnen de organisatie nodig. “Ik geloof in ons model van ‘dynamische stabiliteit’. Dit betekent dat er binnen de organisatie weliswaar geschoven kan worden met de poppetjes, maar dat de topposities altijd goed bezet zijn.”